ANDREAS GEBERT/EPA — file / -ANDREAS GEBERT/EPA — FILE
27/12/2022 u 18:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kisinžer: Nedopustivo je isključiti Rusiju iz novog svjetskog poretka nakon rata sa Ukrajinom

Nema dovoljno mudrosti među aktuelnim svjetskim liderima, tvrdi američki diplomata

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer smatra da je nedopustivo odsustvo Rusije iz novog svjetskog poretka nakon okončanja konflikta u Ukrajini.

Kako je kazao, to što nema dovoljno mudrosti među svjetskim liderima je posledica savremenog vakuma u liderstvu. 

- Svijet ne može da bude tako sinocentričan kakvog želi da ga vidi kineska javnost, tako demokratski ili prosvećen kao što bi željeli mnogi Amerikanci, islamski kao što bi mnogi muslimani željeli, tako osjetljiv na probleme razvoja kao što to žele neke afričke i latinoameričke zemlje, ili tako potresen francuskom veličinom ili zadivljen britanskim moralnim vođstvom kao što to žele stanovnici ovih zemalja - naveo je američki diplomata. 

Kisindžer se plaši da je sve manje uslova za formiranje trezvenog pogleda na moguće kompromise.

- Veliki lideri kao što su Šarl de Gol, Ričard Nikson, Margaret Tačer i Ki Kuan Ju su potekli od srednje klase, a ne socijalne elite, što im je dalo mnogo uravnoteženiji pogled na svijet. Oni su dobili obrazovanje koje ih je psihološki, intelektualno i kulturno pripremilo za efikasan i disciplinovan rad. Pitanje koje me brine je da li se taj kanal ruši? Da li elitne institucije više ne nude takvu strogost i disciplinu i da li je kultura takozvane duboke pismenosti, kako je on naziva, propala do te mjere da društvo više nema potrebnu mudrost za pripremu novih generacija lidera? Riječ nije o tome da profesori na koledžima otupljuju obrazovanje. Reč je o tome, može li dubina i strogost klasičnih nauka da izdrži izazove vuzuelne kulture i male pažnje, koje propagiraju elektronski mediji - primijetio je autor.

Ranije je Kisindžer u članku lista „Spektator“ izložio svoje ideje o tome, kako on vidi budući mir između Rusije i Ukrajine, kao i arhitekturu bezbjednosti.

- Pretpostavljam da je došlo vrijeme da se u tom sukobu iskoriste izmjene i da se one pretvore u novu strukturu kako bi se postigla saglasnost - zaključio je diplomata. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:24