Sergej Lavrov / - SKRINšAT
27/07/2022 u 21:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Kina bi mogla biti sljedeća na listi sankcija Zapada

Nije imao sastanke s dužnosnicima AU-a, a službeno je rečeno da do njih nije došlo zbog nekompatibilnih agendi

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad sklon da uvede sankcije bilo kojoj zemlji koja je na neki način iritantna, te da bi Kina mogla da bude sljedeća na listi., prenosi Avaz.ba.

- Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad potpuno podređen Sjedinjenim Državama vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promicati vlastite interese bez poštivanja međunarodnih zakona - rekao je Sergej Lavrov.

Lavrov se obraćao afričkim diplomatima u ruskoj ambasadi u Etiopiji, posljednjoj stanici svoje afričke turneje koja ga je takođe odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.

- Uopšte ne sumnjam da će, ako bude potrebno, učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji, koja ih na neki način iritira. Već sam spomenuo Kinu kao njihovu moguću sljedeću metu - rekao je Lavrov, obraćajući se pripadnicima diplomatskog kora akreditovanog u etiopskoj prijestonici Adis Abebi.

Tokom svog 20-satnog boravka u Adis Abebi, sjedištu Afričke unije (AU), Lavrov se sastao sa svojim etiopskim kolegom, potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Demekeom Mekonnenom.

Nije imao sastanke s dužnosnicima AU-a, a službeno je rečeno da do njih nije došlo zbog nekompatibilnih agendi.

- Zapad je stvorio sistem koji se temelji na određenim načelima – tržišnoj ekonomiji, poštenom takmičenju, nepovredivosti privatnog vlasništva, presumpciji nevinosti…: sva su ta načela bačena u odvod kada je trebalo učiniti ono što su mislili da je potrebno kako bi kaznili Rusiju - rekao je Lavrov.

Dodao je kako ne sumnja da ako bude potrebno neće oklijevati učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji koja ih živcira na ovaj ili onaj način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:39