/ - SHUTTERSTOCK
02/02/2023 u 18:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Kvalitet rusko-kineskih odnosa sve bolji

Agencija TASS je prenijela da je Lavrov izjavio je da su ti odnosi sada najbolji u istoriji i da ne postoje "tabu teme"

Odnosi Rusije i Kine "ne poznaju granice" i većeg su kvaliteta od tradicionalnih vojnih saveza izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Agencija TASS je prenijela da je Lavrov izjavio je da su ti odnosi sada najbolji u istoriji i da ne postoje "tabu teme".

-Naš zajednički interes je prije svega mogućnost da se razvijamo na osnovu naših nacionalnih planova u okviru postojećih normi međunarodne trgovine, odnosno pravila Svjetske trgovinske organizacije (STO), a u okviru samog sistema koji je Zapad stvorio- rekao je Lavrov.

On je rekao da je Rusiji bilo potrebno 17 godina da se pridruži STO, da je po ulasku u tu organizaciju država prihvatila njihova pravila koja su "generalno bila pravila fer konkurencije- ali da je to sada "sve upropašćeno".

-Rad Tijela za rješavanje sporova blokiran je u STO upravo zato što Kina pobjeđuje Ameriku na njenom terenu i po njenim pravilima, i ima sve razloge da traži kompenzaciju, koju će joj svakako dodijeliti Tijelo za rješavanje sporova STO, ukoliko SAD dozvole njegov rad- smatra šef ruske diplomatije.

Lavrov je objasnio da SAD zauzimaju "čisto birokratski i, u najgorem smislu te riječi, sovjetski partijski pristup" jer blokiraju imenovanje novih članova tog tijela na upražnjena mjesta, te nema kvoruma.

-Upravo zato što će Kina dobiti sve ove sporove sa SAD, oni su započeli reformu STO javno saopštavajući da bi ona trebalo da bude zasnovana na interesima SAD i Evropske unije. Ostalima će samo biti rečeno gdje pripadaju i kako da se ponašaju- smatra on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:21