Volodimir Zelenski / - EPA
20/12/2023 u 06:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Loše vijesti za Zelenskog i Ukrajince: Američki Senat neće glasati o paketu pomoći

Demokrate su pretjerale do tačke u kojoj je nemoguće postići suštinski dogovor o bezbjednosti granica prije Božića“, rekao je republikanac Džon Tun

Američki Senat neće glasati o paketu pomoći Ukrajini i jačanju granične bezbjednosti SAD prije početka sljedeće godine, jer demokratski i republikanski pregovarači nastavljaju da rade, rekli su čelnici Predstavničkog doma.

„Naši pregovarači će raditi veoma, veoma naporno tokom perioda pauze u decembru i januaru, a naš cilj je da uradimo nešto čim se vratimo“, rekao je novinarima lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Drugi republikanac iz Doma, Džon Tun, takođe je rekao da dogovor neće biti postignut prije januara.

„Demokrate su pretjerale do tačke u kojoj je nemoguće postići suštinski dogovor o bezbjednosti granica prije Božića“, rekao je on u senatu. U zajedničkom saopštenju, Šumer i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekli su da pregovarači „ostvaruju ohrabrujući napredak“, ali „i dalje ostaju izazovna pitanja“.

Bijela kuća je upozorila da će američka pomoć za pomoć Ukrajini da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela od invazije 2022. nestati do kraja godine.

Zahtjev Bajdenove administracije za još 61 milijardu dolara pomoći je zastao u Kongresu, gdje republikanci kažu da mora biti uparen sa strožom kontrolom imigracije duž granice između SAD i Meksika. Finansiranje Izraela, još jedan element paketa, manje je kontroverzno.

Imigracija je jedno od pitanja koja izazivaju najveće podjele u američkoj politici, a pokušaji dvopartijske reforme su više puta propali u posljednjih 20 godina.

„Ne mogu da kažem koliko je ovo složeno. To je najkomplikovanija oblast američkog prava“, rekao je senator Kirsten Sinema, nezavisni službenik uključen u pregovore.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naišao je na skeptičan prijem republikanaca kada je posjetio Vašington prošle nedjelje kako bi prikupio podršku. Nejasno je da li će bilo koji dogovor postignut u Senatu sa demokratskom većinom dobiti podršku u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca, gdje se značajan broj stranačkih tvrdolinijaša protivi dodatnom finansiranju Ukrajine.

Januar takođe označava početak nadmetanja republikanaca za predsjedničke nominacije od države do države, a poslanici će se suočiti sa rokom da izbjegnu djelimično zatvaranje vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:40