Емануел Макрон / - Ројтерс
27/05/2021 u 17:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон признао одговорност Француске у геноциду у Руанди

Само они коjи су прошли ту ноћ можда могу да опросте, и тиме нам даjу дар опраштања, казао jе Макрон

Француски предсједник Емануел Макрон изjавио jе у Кигалиjу да препознаjе улогу његове земље у геноциду у Руанди 1994. године и да се нада опроштаjу од стране руандског народа.

– Само они коjи су прошли ту ноћ можда могу да опросте, и тиме нам даjу дар опраштања – казао jе Макрон у мемориjалном центру у Кигалиjу, гдје jе сахрањено више од 250.000 жртава. Редови лобања леже у масовноj гробници а имена жртава исписана су на црном зиду, пише Роjтерс, преноси Н1.

Француска ниjе слушала оне коjи су jе упозоравали на предстоjећи масакр у Руанди и de factо jе стала уз ‘геноцидни режим'“, рекао jе Макрон у говору, али jе навео да Француска „ниjе била саучесник“ у геноциду.

– Француска ниjе била у стању да извуче одговараjуће поуке. Откако jе прошло 27 година горке прошлости, 27 година неразумевања, искреног покушаjа зближавања коjи jе био неуспјешан, 27 година патње за онима чиjе интимне приче остаjу несхваћене због антагонизама сјећања. Понизно и с поштовањем стоjим данас уз вас, препознаjем ниво наше одговорности – рекао jе француски предсједник.

Предсједник Руанде Пол Кагаме поздравио jе Макронов говор, рекавши касниjе на заjедничкоj конференциjи за новинаре да су „његове ријечи много моћниjе од извињења“.

Он jе навео да се Макрон суочио са расизмом и нагласио спремност Руанде да обнови односе са Француском.

Посјета jе услиједила након што jе у марту обjављне извештаj француског истражног одбора коjи jе саопштио да jе колониjални став заслијепио француске званичнике и да влада сноси „озбиљну и огромну“ одговорност зато што ниjе предвидјела масакр.

Кагаме jе поздравио „изузетан, независтан“ извјештаj, рекавши да jе он отворио врата за нормализациjу односа.

Извјештаj jе Француску ослободио директног саучесништва у убиствима више од 800.000 Тутсиjа и умерених Хутуа – оптужба коjу jе Кагаме понекад износио.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:32