Vladimir Putin / - EPA
20/05/2023 u 21:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Međunarodni krivični sud ostaće nepokolebljiv u potjernici za Putinom

Rusija, koja nije članica MKS i ne priznaje nalog za hapšenje Putina, smatra tu potjernicu kao „nezakonitu“. Rusija je najavila i otvaranje krivične istrage protiv tužioca i trojice sudija MKS

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će ostati nepokolebljiv u potjernici za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ocjenivši neprihvatljivom mjeru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju potjernicu.

- Sud smatra tu mjeru neprihvatljivom i ostaće nepokolobljev u izvršavanju svog pravnog mandata da odgovaraju oni koji su okrivljeni za najteže zločine, naveo je u saopštenju sud sa sjedištem u Hagu, prenosi N1.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog „ilegalne deportacije“ nekoliko hiljada ukrajinske djece od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Sud je dodao da je „svjestan i duboko zabrinut zbog neopravdanih i neprikladnih mjera prinude koje su ruske vlasti preduzele protiv zvaničnika MKS-a“.

Sud je pozvao svoje 123 države članice da „udvostruče svoje napore da zaštite MKS, njegove zvaničnike i osoblje i da osiguraju nastavak ispunjavanja njenog nezavisnog mandata“.

Britanski generalni tužilac Karim Kan, koji je izdao potjernicu za Putinom, stavljen je na rusku potjernicu, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U toj poternici Kan je opisan kao čovjek rođen 30. marta 1970. u Edinburgu, u Škotskoj, ali se ne precizira šta je počinio da bi bio na potjernici.

Rusija, koja nije članica MKS i ne priznaje nalog za hapšenje Putina, smatra tu potjernicu kao „nezakonitu“. Rusija je najavila i otvaranje krivične istrage protiv tužioca i trojice sudija MKS.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da je više od 16.000 ukrajinske djece deportovano u Rusiju od početka invazije na Moskvu u februaru 2022. godine, od kojih se vjeruje da su mnoga smještena u institucije i hraniteljske domove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 18:28