Нови напад на Појас Газе / - фото: ЕПА
26/10/2023 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mišel: Humanitarna situacija u Gazi vrlo zabrinjavajuća

Lideri EU danas u Briselu o prekidu vatre na Bliskom Istoku

Čelnici Evropske unije (EU) danas će na samitu u Briselu pokušati da postignu zajednički stav o tome da li da podrže prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kazao je da je pogoršanje humanitarne situacije u Gazi vrlo zabrinjavajuće i da su EU lideri spremni da olakšaju pristup hrani, vodi, zdravstvenoj njezi, gorivu i skloništu.

Gledište EU o ratu na Bliskom Istoku, kako piše BBC, sedmicama je bilo zamagljeno mješovitim porukama, diplomatskim greškama i sukobljenim nacionalnim pogledima na izraelsko-palestinski sukob.

Britanski javni servis prenosi da će čelnici EU, nakon dana neslaganja, pokušati da postignu zajednički stav o tome da li da podrže prekid vatre, odnosno humanitarnu pauzu u borbi između dvije zaraćene strane.

Neke EU članice, poput Španije, Irske i Slovenije, podržale bi taj zahtjev, koji je iznio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Protiv podrške prekidu vatre su države poput Njemačke, Češke i Austrije koje strahuju da bi takav zahtjev bio miješanje u pravo Izraela da se brani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:51