Nobelova nagrada / - BRITANNICA
01/09/2023 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na uručenju Nobelovih nagrada ponovo predstavnici Rusije, Bjelorusije i Irana

Nobelova fondacija promijenila je politiku ove godine i na svečano uručenje nagrada pozvala predstavnike Rusije, Bjelorusije i Irana, kao i lidera ekstremno desničarske švedske stranke

Izvršni direktor te privatne fondacije Vidar Helgesen naveo je saopštenju da postoji globalni trend kojim se umanjuje prilika za dijalog onih s različitim stavovima.

- Da bismo se tome suprotstavili, proširujemo naše pozive da bismo slavili i razumjeli Nobelovu nagradu i značaj slobodne nauke, slobodne kulture i slobodnih, mirnih društava - rekao je Helgesen.

Fondacija je saopštila da je poziv za skupove 2023. upućen svim zemljama sa diplomatskim misijama u Švedskoj i Norveškoj i strankama "koje su zastupljene u parlamentu".

Diplomatskim predstavnicima Rusije i Bjelorusije prošle godine je bilo zabranjeno da prisustvuju svečanostima dodjele Nobelovih nagrada zbog rata u Ukrajini, a isključen je bio i ambasador Irana zbog "teške situacije koja se pogoršavala" u toj zemlji.

Fondacija je ove godine uputila poziv i lideru ekstremne desničarske stranke Švedskih demokrata Džimiju Akesonu; koji je preko Fejsbuka odbio poziv uz objašnjenje da je "nažalost zauzet tog dana".

Imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade biće objavljena početkom oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 14:52