Foto ilustracija / - PIXABAY
03/08/2022 u 07:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nafta ponovo iznad 100 dolara

Sastanak OPEC-a +, koji uključuje i Rusiju, održaće se danas. Dva od osam izvora kazala su da će se razgovarati o skromnom povećanju proizvodnje, dok su ostali rekli da je povećanje malo vjerovatno

Cijena nafte u utorak je porasla iznad 100 dolara, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+).

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je u odnosu na dan ranije 31 cent, na 100,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 94,29 dolara, prenosi SEEbiz.

Sastanak OPEC-a +, koji uključuje i Rusiju, održaće se danas. Dva od osam izvora kazala su da će se razgovarati o skromnom povećanju proizvodnje, dok su ostali rekli da je povećanje malo vjerovatno.

- Ovog puta imamo puno više neizvjesnosti. Ovosedmična odluka pokazaće koliko je grupa još ujedinjena - rekao je analitičar brokerske kuće OANDA Kreg Erlam.

Dodatnu brigu na tržištu izaziva i posjeta predsjednice zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, s mogućom eskalacijom napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak nije objavila u odvojenom izvještaju cijenu barela korpe nafte njenih članica. OPEC je u ponedjeljak izvijestio da je u petak korpa koštala 110,9 dolara, što znači da je porasla šest centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:32