Moskva, ilustracija / Moskva, ilustracija
25/06/2022 u 21:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najmoćnije zemlje svijeta zabraniće uvoz zlata iz Rusije

Prema izvoru, Ministarstvo finansija SAD-a izdaće odluku o zabrani uvoza novog zlata u SAD u utorak, a ovaj potez ima za cilj dalju izolaciu Rusije od globalne ekonomije

Američki predsjednik Džo Bajden i njegove kolege iz G7 dogovoriće se o zabrani uvoza novog zlata iz Rusije dok proširuju sankcije Moskvi zbog rata protiv Ukrajine, saznao je Rojter iz svojih izvora.

Sjedinjene Američke Države okupile su svijet u nametanju brzih i značajnih ekonomskih sankcija Rusiji kako bi Vladimiru Putinu uskratili sredstva za vođenje rata protiv Ukrajine.

Prema izvoru, Ministarstvo finansija SAD-a izdaće odluku o zabrani uvoza novog zlata u SAD u utorak, a ovaj potez ima za cilj dalju izolaciu Rusije od globalne ekonomije.

Zapadne sankcije Rusiji nisu bile direktno usmjerene na komercijalne pošiljke zlata, ali mnoge banke, špediteri i rafinerije prestali su trgovati ruskim metalima nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Zlato je ključna imovina ruske središnje banke, koja se zbog zapadnih sankcija suočila s ograničenjima u pristupu nekim dijelovima svoje imovine koje drži u inostranstvu. Dionice ruskih rudnika zlata kojima se trguje u inostranstvu pale su ove godine zbog poteškoća, uključujući prodaju zlata i otplatu zajmova bankama pod sankcijama.

Rusija proizvodi oko 10 odsto zlata iskopanog u svijetu na godišnjem nivou, a njeni zlatni fondovi utrostručili su se otkako je pripojila Krim 2014. godine.

Grupu sedam najrazvijenijih demokratskih država svijeta čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Japan i Kanada. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:10