/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
03/03/2024 u 17:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikaragva tuži Njemačku zbog omogućavanja genocida u Gazi

Ova država u centralnoj Americi je svoj potez opravdala političkom, finansijskom i vojnom podrškom Njemačke Izraelu i otkazivanjem finansiranja palestinske humanitarne agencije UN, UNRWA, kako je saopštio Međunarodni sud pravde u Hagu

Nikaragva je tužila Saveznu Republiku Njemačku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zato što je politički i vojno podržala Izrael i blokirala fondove humantirane agencije UNRWA. Optužba: omogućavanje genocida, prenosi RTS.

Nikaragva je predala tužbu protiv Njemačke najvišem sudu UN zbog "omogućavanja genocida" u Pojasu Gaze.

Ova država u centralnoj Americi je svoj potez opravdala političkom, finansijskom i vojnom podrškom Njemačke Izraelu i otkazivanjem finansiranja palestinske humanitarne agencije UN, UNRWA, kako je saopštio Međunarodni sud pravde u Hagu.

Time Njemačka ne ispunjava svoje obaveze da "učini sve što je moguće da se spriječi genocid", stoji u predatoj prijavi.

Nikaragva je pozvala sud da hitno donese odluku protiv Njemačke.

Nakon optužbi da su zaposleni UNRWA bili umješani u napad islamističkog pokreta Hamas na Izrael 7. oktobra, brojne države, važni donatori prestale su da finansiraju tu humanitarnu agenciju. Pored Njemačke, to su SAD, Velika Britanija i Švedska.

Krajem decembra, Južnoafrička Republika – koja je poput Nikaragve, snažan zagovornik prava Palestinaca – tužila je Izrael pred Međunarodnim sudom pravde zbog navodnih kršenja Konvencije o genocidu počinjenih u ratu u Gazi.

Sud UN je privremenom odlukom naložio da Izrael mora da preduzme zaštitne mjere kako bi spriječio genocid.

Međutim, odbijena je još jedna hitna prijava Južnoafričke Republike protiv Izraela zbog predstojeće vojne ofanzive na grad Rafu u južnom pojasu Gaze.

(Dojče vele)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:28