/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
03/12/2022 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njujork i Singapur najskuplji gradovi

Njujork i Singapur nalaze se na vrhu liste prije svega zbog udvostučenih cijena energenata u velikim gradovima, pa su tako i Moskva i Sankt Petersburg napredovali 88 mjesta

Njujork i Singapur dijele prvo mjesto na vrhu liste najskupljih gradova na svijetu u ovoj godini, dok je prošlogodišnji lider Tel Aviv sada na trećoj poziciji.

Njujork i Singapur nalaze se na vrhu liste prije svega zbog udvostučenih cijena energenata u velikim gradovima, pa su tako i Moskva i Sankt Petersburg napredovali 88 mjesta, piše britanski Guardian.

Jačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok gradova na listi, pa su tako šest od osam najvećih skokova zabilježili američki gradovi predvođeni Atlantom, pošto je američki dolar naglo ojačao u odnosu na skoro sve svjetske valute, prenosi Tanjug.

S druge strane, gradovi u zemljama gdje su valute zabilježile pad, pale su i na listi, pa su tako Tokio i Osaka pali sa 13. i desetog mjesta prošle godine na 37, odnosno 43.

Pozivajući se na istraživanje magazina Economist, Guardian prenosi da su Stokholm i Luksemburg zabilježili najveći pad na listi, kao i da su Damask u Siriji i Tripoli u Libiji na samom dnu liste od 172 grada koji su uključeni u istraživanje.

"Ukoliko rat u Ukrajini ne eskalira, predviđamo da će cijene hrane, energenata i sirovina poput metala najvjerovatnije naglo pasti naredne godine u odnosu na tekuću, što može usloviti i pad životnih troškova u gradovima", navodi se u tom istraživanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:42