/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
25/01/2023 u 09:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nosati: Moldavija nije spremna da postane članica NATO-a

On je naglasio da je Moldaviji potrebno novo oružje, jer promjenjiva situacija u susjednoj Ukrajini zahtijeva provjeru potreba moldavske državne odbrane

Moldavija nije spremna da postane članica NATO-a u bliskoj budućnosti zbog lošeg stanja opreme vojske, izjavio je moldavski ministar odbrane Anatolij Nosati, prenose Nezavisne.

On je komentarisao izjave predsjednika Moldavije Maje Sandu, koja je prošle sedmice za list "Politiko" rekla da njena zemlja treba da odustane od neutralnosti kako bi bila primljena u neki vojni savez. Ona nije konkretno pomenula NATO, ali je u više navrata istakla da bi klauzula o neutralnosti u Ustavu Moldavije mogla biti promijenjena ukoliko Moldavija odluči da se "zbliži" sa Alijansom.

Nosati je napomenuo da Sanduova nije govorila o NATO-u u tom intervjuu, te da postoje i drugi savezi i konfiguracije, uključujući na regionalnom nivou.

Prema njegovim riječima, sama želja za pridruživanje NATO-u nije dovoljna, jer je Alijansa prilično moćna vojno-politička organizacija, a za učlanjenje su potrebne brojne reforme, kao i modernizovanje vojske, sprovođenje određenih standarda i doprinos budžetu Sjeveroatlantskog saveza.

-Iskreno, u ovom trenutku nismo spremni da postanemo članica NATO-a, jer ostaje dosta toga da se učini za obezbjeđivanje državne vojske-istakao je Nosati tokom gostovanja medijskom servisu "Erlajv".

On je naglasio da je Moldaviji potrebno novo oružje, jer promjenjiva situacija u susjednoj Ukrajini zahtijeva provjeru potreba moldavske državne odbrane.

-Promjene u vezi sa vojnim događajima u Ukrajini tjeraju nas da razmotrimo trenutno stanje sektora odbrane. Na žalost, ne možemo da se nosimo sa svim postojećim izazovima, a naš status neutralnosti nas ostavlja same sa problemima- naveo je Nosati.

Ministar je pozvao vlasti sa relevantnim mandatima da pronađu prikladno rješenje u vezi sa statusom neutralnosti.

-Ja ne donosim odluke o promjeni neutralnog statusa, jer predstavljam izvršnu granu. Takvu odluku treba da donesu političari, uzimajući u obzir mišljenje građana. Ali što se tiče povećanja budžeta za odbranu, to treba da se uradi u skladu sa željom o pridruživanju bilo kom savezu. Moldavija treba da ima snažnu vojsku za odbranu- dodao je Nosati. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:17