Ilustracija / - UNPLASH
22/05/2023 u 15:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo priključena na mrežu

Ukrenerho je ponovno uspostavio napajanje nuklearne elektrane iz ukrajinske elektromreže, javio je ukrajinski državni operator na Telegramu

Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini, koja je pod ruskom okupacijom, oko podne je ponovno priključena na električnu mrežu, saopštile su vlasti, nakon prekida zbog ruskog noćnog raketiranja.

Ukrenerho je ponovno uspostavio napajanje nuklearne elektrane iz ukrajinske elektromreže, javio je ukrajinski državni operator na Telegramu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ranije danas ukrajinska atomska agencija Enerhoatom navela je da je zbog napada ruskih snaga tokom noći isključena preostala visokonaponska linija koja je povezivala elektranu sa ukrajinskom mrežom.

Problem u napajanju električnom energijom u nuklearnoj elektrani potencijalno je opasan incident i dešavao se više puta zbog bombardovanja oko elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je 7. maja na mjere da se osigura siguran rad najveće nuklearne elektrane u Evropi, nakon što su ruske okupacione snage organizovale evakuaciju stanovništva iz tog dijela Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:19