F / - FOTO: OSCE.ORG
22/02/2022 u 22:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОЕБС тражи гаранције за безбједност новинара у Украјини

Наставићу веома пажљиво да пратим ситуацију у источној Украјини, поручила је Рибеиро

Представница Организације за европску безбједност и сарадњу за слободу медија Тереза Рибеиро позвала је данас, у свјетлу погоршања безбједносне ситуације у источној Украјини, на ефикасне мјере ради безбједности новинара, на пуно поштовање међународних принципа и слободе изражавања и медија, јављају агенције преносе медији.

- Медији имају виталну функцију у сваком друштву и новинари стога морају бити сигурни да раде свој посао, у свим околностима - поручила је Рибеиро у писаној изјави.

Према међународним законима о људским правима и хуманитарним законима, државе треба да поштују и штите слободу изражавања и да третирају медијске раднике као цивиле, нагласила је она.

- Позивам све стране да се уздрже од ширења пропаганде за рат или подстицања на непријатељство или насиље - апеловала је Рибеиро.

Новинари, такође, имају моралну обавезу према својој публици и јавности да се не упуштају у шовинистичку реторику, да не шире панику и да не промовишу лажи или теорије завјере које могу да угрозе мир и јавну безбједност, поручила је представница ОЕБС-а-

- Наставићу веома пажљиво да пратим ситуацију у источној Украјини - поручила је Рибеиро.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:52