Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
03/02/2023 u 23:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkriveno više od 10.000 bambusovih skripti i otisaka pečata u Junanu

To novo otkriće ukazuje na to da je centralna vlada dinastije Zapadni Han (202. prije nove ere - 25. nove ere) vršila administrativnu vlast nad regionom Junan u to vrijeme, što predstavlja važan fizički dokaz za formiranje i razvoj ujedinjene multietničke Kine

Više od 10.000 skripti od bambusa, među kojima oko 1.300 sa pisanim slovima i 837 otisaka pečata koji datiraju iz vremena dinastije Han (202. prije nove ere - 220. nove ere) pronađeno je u provinciji Junan, u jugozapadnoj Kini, objavio je pokrajinski institut za kulturne relikvije i arheologiju. To novo otkriće, kako prenosi Sinhua, ukazuje na to da je centralna vlada dinastije Zapadni Han (202. prije nove ere - 25. nove ere) vršila administrativnu vlast nad regionom Junan u to vrijeme, što predstavlja važan fizički dokaz za formiranje i razvoj ujedinjene multietničke Kine.

Artefakti su otkriveni na lokaciji Hebosuo, u okrugu Đining u Kunmingu, glavnom gradu Junana i jezgru stambene oblasti drevnog regiona Junan. Od 2021. godine, u Hebosuu je pronađeno više od 600 istorijskih lokaliteta, uključujući jame pepela, ruševine kuća, grobnice, bunare i ostatke puta.

Značajno je da je većina otisaka pečata otkrivenih na tom mjestu imala zvanične pečate, sa kineskim slovima koji pokrivaju imena 20 od 24 okruga kojima je upravljao drevni region Junan, saopštio je institut.

Prema istorijskim dokumentima, dinastija Han je vladala regionom Junan još 109. godine prije nove ere, a drevno kraljevstvo Junan je od tada postalo dio multietničke Kine.

Trenutno, arheolozi još pokušavaju da otkriju lokaciju prestonice drevnog Junana, za koju se vjeruje da se nalazi u blizini lokacije Hebosuo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 00:40