ПАПА ФРАЊО/ - ИНСТАГРАМ / - ПАПА ФРАЊО/ - ИНСТАГРАМ
22/11/2022 u 21:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo otpustio rukovodstvo globalne humanitarne organizacije

Smjena čelništva CI-a, koji ima više od milion zaposlenih i volontera širom svijeta, objavljena je u papinom dekretu koji je prenijela vatikanska kancelarija za medije

Papa Franjo otpustio je u utorak cijeli vrh globalne humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve zbog optužbi za šikaniranje i ponižavanje zaposlenih i imenovao povjerenika koji će je voditi.

Taj iznenadni potez uključuje čelnike Međunarodnog Karitasa (CI), konfederacije katoličkih organizacija koje djeluju u više od 200 zemalja, a sjedište joj je u Vatikanu.

Smjena čelništva CI-a, koji ima više od milion zaposlenih i volontera širom svijeta, objavljena je u papinom dekretu koji je prenijela vatikanska kancelarija za medije.

U odvojenom saopšenju vatikanske kanclearije za razvoj, koji nadzire CI, piše da su spoljašnjim nadzorom radnog okruženja utvrđene slabosti i loše menadžerske prakse u sjedištu organizacije.

Sadašnji i bivši zaposleni govorili su o verbalnom nasilju, protekcijama i lošem upravljanju ljudskim resursima koji su doveli do odlaska nekih zaposlenih.

- Nije bilo dokaza o finansijskim malverzacijama ili seksualnim prestupima, ali su se pojavile druge važne teme i područja koja zahtijevaju nužnu pažnju, piše u saopštenju.

Među smijenjenima su kardinal Luis Antonio Tagle, formalni predsjednik Karitasa koji nije bio uključen u svakodnevno poslovanje.

Osim Taglea i još jednog sveštenika, svi članovi upravljačkog tela CI-a su laici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:18