Papa Franja / - printskrin
09/01/2023 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Papa osudio smrtne kazne u Iranu za one koji protestuju za prava žena

Ovo je prvi put da je papa pomenuo demonstracije u Iranu, koje traju od septembra kada je Mahsa Amini umrla nakon hapšenja, jer navodno nije pravilno nosila hidžab

Papa Franja osudio je izricanje smrtnih kazni u Iranu ljudima koji su osuđeni u procesima povezanim sa antivladinim demonstracijama, na kojima se "zahtijeva veće poštovanje dostojanstva žena".

Papa je u godišnjem obraćanju ambasadorima u Vatikanu rekao da je protivljenje Vatikana abortusu isto kao i njegovo protivljenje smrtnoj kazni, jer su oba čina kršenje osnovnog prava na život. Dodao je da je smrtna kazna „nedopustiva“ u svim okolnostima.

„Pravo na život je takođe ugroženo na mjestima gde se i dalje izriče smrtna kazna, kao što je slučaj ovih dana u Iranu, gdje se na demonstracijma zahtjeva veće poštovanje dostojanstva žena“, rekao je papa i dodao da se smrtnom kaznom ne može postići pravda.

Istakao je da ona „ne predstavlja sredstvo odvraćanja niti pruža pravdu žrtvama, već samo podstiče žeđ za osvetom“.

Ovo je prvi put da je papa pomenuo demonstracije u Iranu, koje traju od septembra kada je Mahsa Amini umrla nakon hapšenja, jer navodno nije pravilno nosila hidžab.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:19