Погођени санкцијама / - Интернет
11/10/2021 u 17:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почели преговори око формирања нове владе Њемачке

Потпредсједник СПД Кевин Куенерт исказао jе оптимизам да ће се ове године формирати тзв. „семафор коалициjа”, названа по страначким боjама СПД, ФДП и Зелених

Њемачка Социjалдемократска партиjа започела jе данас преговоре о коалициjи са двије мање странке, Зеленима и Слободним демократама.

Након тијесне изборне побједе над њемачким конзервативцима канцеларке Ангеле Меркел, СПД изражава увјерење да ће са Зеленима и ФДП постићи коалициони договор и формирати нову владу до краjа године.

Потпредсједник СПД Кевин Куенерт исказао jе оптимизам да ће се ове године формирати тзв. „семафор коалициjа”, названа по страначким боjама СПД, ФДП и Зелених.

– Чврсто вјерујем да ћемо оформити коалициону владу. Разговори су добро почели, али веома су повјерљиви – рекао jе Куенерт у интервjуу за радио АРД.

За разлику од многих других европских земаља у коjима предсједник или монарх позиваjу jедног страначког лидера да покуша да формира владу, у Њемачкоj саме странке одлучуjу ко ће са ким да уђе у политички савез.

Одлуке странака ће одредити политичку будућност Њемачке након 16 година владавине Ангеле Меркел, редефинисати амбициjе те земље као наjснажниjе европске економиjе у дигиталноj ери и степен спремности да се са савезницима ангажуjе на решавању глобалних питања.

Странка ФДП не жели да се порези повећаваjу с чиме нису сагласни Зелени и СПД, иако су двије мање странке на почетку билатералних страначких сусрета напорно радиле да дефинишу заjеднички политички именитељ и утврде основе заjедничког ангажовања у коалициjи.

Конзервативни блок ЦДУ/ЦСУ, коjи jе на изборима заузео друго мјесто, у принципу би такође могао да покуша да формира коалициону владу, али jош се опоравља од неочекиваног пораза.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:54