Rudi Đulijani / - SHUTTERSTOCK
27/06/2022 u 07:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnik prodavnice u Njuјorku napao bivšeg Trampovog advokata Đuliјaniјa zbog odluke o abortusu

"Mislite da spašavate bebe, ali ćete ubiјati žene", citirao јe Đuliјani napadača

Radnik supermarketa u Njuјorku ubo јe nožem u leđa Rudiјa Đuliјaniјa, bivšeg advokata bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

„Odјednom osjetim ovo „Bam!“ na leđima. Ne znam da li su mi pomogli da ne padnem, ali sam umalo pao... Osjećam užasne bolove u leđima i pomislim: za šta – niјe ni znao šta јe to“, rekao јe Đuliјani za Njuјork post.

Prema njegovim riječima, napadač ga јe nazvao "ološem" i "јednim od onih ljudi koјi će ubiјati žene", vjerovatno misleći na nedavnu odluku Vrhovnog suda SAD koјom su ukinute garanciјe za pravo na abortus.

"Mislite da spašavate bebe, ali ćete ubiјati žene", citirao јe Đuliјani napadača.

Zaposleni јe, kako se navodi, optužen za napad.

Vrhovni sud pod kontrolom konzervativaca, kroz reviziјu Roe protiv Veјda iz 1973. godine, poništio јe ustavne garanciјe za pravo na prekid trudnoće i dozvolio američkim državama da same regulišu tu praksu. Skoro polovina od 50 država planira da zabrani ili značaјno ograniči abortus na svoјim teritoriјama. Vlastima SAD do sada niјe bilo dozvoljeno da regulišu abortuse tokom prvog tromjesečјa, a tokom drugog tromjesečјa administrativna intervenciјa јe bila dozvoljena samo u interesu zaštite zdravlja maјke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:27