Ilustracija / - UNSPLASH: TINGEY INJURY LAW FIRM
13/05/2024 u 16:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruski sud na Krimu osudio pet Ukrajinaca zbog špijunaže

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je Vrhovni sud ukrajinskog regiona Krim, koji je osnovala Moskva, osudio pet ukrajinskih državljana na zatvorske kazne između 11 i 16 godina zbog optužbi za špijunažu.

Prema FSB-u, oni su za ukrajinske vojne obavještajne službe prikupljali materijale koji se odnose na lokaciju i kretanje ruskih oružanih snaga na poluostrvu, koje je Rusija ilegalno okupirala 2014., prenosi RSE.

Primljene informacije ukrajinska vojska je iskoristila za prilagođavanje napada na ruske vojne položaje, saopštio je ruski FSB.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, pokrenuto je na desetine slučajeva protiv Ukrajinaca i građana nekoliko drugih bivših sovjetskih republika zbog optužbi za špijunažu.

Aktivisti za ljudska prava očekuju dalji rast slučajeva.

Špijunirao za Rusiju: Britanac u Berlinu osuđen na više od 13 godina zatvora

FSB je odvojeno saopštio da je uhapsio čovjeka koji je radio za ruskog tehnološkog diva Yandex zbog slanja novca ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji koja je kupovala opremu i oružje za svoje oružane snage.

Agencija je rekla da je "suzbila nezakonite aktivnosti bivšeg zaposlenika Yandexa u regiji Nižnji Novgorod, koji je bio umiješan u počinjenje izdaje u obliku pružanja financijske pomoći ukrajinskim oružanim snagama", izvijestili su ruski državni mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:43