Маја Санду / - интернет
13/02/2023 u 16:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sandu: Rusija planira državni udar u Moldaviji uz pomoć ljudi iz Crne Gore, Srbije i Bjelorusije

Izjave predsjednika Volodimira Zelenskog o planovima Ruske Federacije da destabilizuje Republiku Moldaviju potvrdile su naše institucije, kazala je ona

Moldavske obavještajne službe saopštile su da su otkrile destabilizujuće aktivnosti, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle nedjelje rekao da je otkrio ruski plan u vezi sa tom bivšom sovjetskom republikom. Kremlj namjerava da destabilizuje situaciju u Moldaviji „protestom i uzimanja talaca“, saopštila je dans moldavka predsjednica Maja Sandu, prenosi Stiri.md. Sandu je istakla da se između ostalog došlo do saznanja se za realizaju plana Moskve u Moldaviji planira angažovanje državljana Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore.

-Izjave predsjednika Volodimira Zelenskog o planovima Ruske Federacije da destabilizuje Republiku Moldaviju potvrdile su naše institucije. Plan Rusije da preduzme subverzivna dejstva na teritoriji naše države nije nov, pokušaji destabilizacije postojali su i prošle jeseni, samo što nisu postigli cilj intervencijom naših bezbjednosnih institucija. Policija i SIS su od oktobra do decembra intervenisali u nekoliko slučajeva organizovanja kriminalnih elemenata i zaustavili pokušaje- rekla je Sandu na današnjoj konferenciji za novinare.

U vezi sa dokumentima na koje se Zelenski pozivao, Maja Sandu je napomenula da oni sadrže informacije o koracima koje će Kremlj preduzeti da destabilizuje situaciju u Moldaviji.

-Na jesen je fokus bio na energetskoj krizi koja je trebalo da izazove veliko nezadovoljstvo stanovništva i izazove nasilne proteste. U planu za naredni period su akcije sa angažovanjem diverzanata sa vojnom obukom, kamufliranih u civile, koji će sprovoditi nasilne akcije, napade na pojedine državne zgrade i uzimanje talaca. Nasilnim akcijama, maskiranim takozvanim protestima opozicije, mogli bi da izazovu promjenu vlasti u državi- upozorila je ona.

Sandu je, istovremeno, navela da dokument sadrži konkretne lokacije i akcije koje bi se odvijale.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:01