Svjetska banka, zgrada / - SHUTTERSTOCK
16/02/2023 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šef Svjetske banke odlazi s dužnosti prije kraja mandata

Protekle četiri godine spadaju među najvažnije u mojoj karijera. Nakon ogromnog napretka i detaljnog razmišljanja, odlučio sam se okrenuti novim izazovima, rekao je Malpass

Predsjednik Svjetske banke (SB), David Malpass, najavio je odlazak s dužnosti krajem juna, gotovo punu godinu prije kraja mandata.

Bivši investicioni bankar nije naveo konkretan razlog za odlazak.

- Protekle četiri godine spadaju među najvažnije u mojoj karijera. Nakon ogromnog napretka i detaljnog razmišljanja, odlučio sam se okrenuti novim izazovima, rekao je Malpass.

Malpassa je na čelnu dužnost u SB imenovao bivši američki predsjednik, Donald Trump, u čijem je Ministarstvu finansija bio zadužen za međunarodne poslove, prenosi Hina.

Predsjednik SB u odlasku obavijestio je o svojoj odluci američku ministarku finansija, Janet Yellen, u utorak, navodi upućeni izvor.

Yellen je proteklih mjeseci od Malpassa zahtijevala da ubrza reforme u radu SB, a u januaru nije željela da odgovori na pitanje hoće li Sjedinjene Američke Države (SAD) podržati njegov drugi mandat na čelu SB

Nakon najave njegovog odlaska, zahvalila mu je u službenom saopštenju na obavljenom poslu.

- Pomogao je svijetu snažnom podrškom Ukrajini koja se suočila s nezakonitom i ničim izazvanom ruskom invazijom, zatim ključnim radom na pomoći afganistanskom narodu, kao i predanom pomoći siromašnim zemljama da smanje dug i time se pobrinu da bude održiv, rekla je Yellen.

Ona je dodala i da će SAD uskoro predložiti zamjenu za Malpassa. Dugogodišnja je tradicija da SAD bira čelnika SB, a Evropa šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Očekuje se da će Malpass obavljati dužnost u aprilu, tokom proljećnih sastanaka SB i MMF-a, ali bi mogao otići prije kraja juna, imajući u vidu vremenski rok za imenovanje i potvrđivanje nasljednika, rekao je jedan izvor.

SB je, tokom prošle fiskalne godine, izdvojila više od 104 milijarde USD za projekte širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:18