Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/06/2023 u 20:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef UN-a: Povećati pomoć Sudanu

Rat između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) počeo je sredinom aprila usred tenzija oko međunarodno podržanog plana za prelazak na izbore pod civilnom vladom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na države da pojačaju obećanja pomoći Sudanu, gdje je sukob između rivalskih vojnih frakcija primorao oko 2,2 miliona ljudi da napuste svoje domove i izazvao veliku humanitarnu krizu, prenosi Danas.rs.

Ujedinjeni narodi kažu da je ove godine potrebno oko tri milijarde dolara za humanitarnu pomoć u Sudanu i za izbjeglice koje bježe iz zemlje, od čega je samo dio osiguran.

-Bez snažne međunarodne podrške, Sudan bi brzo mogao postati mjesto bezakonja, izazivajući nesigurnost u cijelom regionu. Apelujem na sve vas danas da obezbijedite finansijska sredstva za isporuku humanitarne pomoći i podrške ljudima koji žive u najtežim i najopasnijim uslovima"-rekao je Gutereš na konferenciji za prikupljanje sredstava čiji su domaćini Njemačka, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni narodi, piše Rojters.

Njemačka je u ponedjeljak 19. juna objavila da obećava 200 miliona eura Sudanu i regionu do 2024. Sjedinjene Države obećale su 171 milion dolara, a Katar 50 miliona dolara. UN su saopštile da izdvajaju dodatnih 22 miliona dolara za rješavanje prioritetnih potreba.

Rat između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) počeo je sredinom aprila usred tenzija oko međunarodno podržanog plana za prelazak na izbore pod civilnom vladom.

U njemu je poginulo više od 3.000 ljudi. Glavni grad Kartum je pretvoren u ratnu zonu i izazvano je smrtonosno nasilje u zapadnoj regiji Darfuru, kao i drugim dijelovima zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ŠEFUNPOMOĆSUDAN
01. maj 2024 03:16