Ilustracija
03/08/2023 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Singapur pogubio trećeg zatvorenika zbog 54 grama heroina

Prema singapurskom zakonu, osuđenicima za krijumčarenje više od 500 grama marihuane ili više od 15 grama heroina prijeti smrtna kazna

Singapur je u jutros pogubio trećeg zatvorenika u dvije nedjelje zbog trgovine drogom uprkos pozivima da grad-država obustavi smrtnu kaznu za zločine povezane sa drogom.

Centralni biro za narkotike saopštio je da je Mohamed Shalleh Abdul Latiff, 39-godišnji Singapurac, pogubljen u zatvoru Changi.

Osuđen je na smrt zbog trgovine 54 grama heroina, što je količina dovoljna za oko 640 zavisnika, navedeno je u saopštenju, prenosi N1.

Organizacija „Transformative Justice Collective“, koja zagovara smrtne kazne u Singapuru, navela je da je Shalleh radio kao dostavljač prije hapšenja 2016. godine. Osuđen je 2019., ali je njegova žalba prošle godine odbačena. Iz organizacije su saopštili da je Shalleh na suđenju tvrdio da je vjerovao da isporučuje krijumčarene cigarete za prijatelja kome duguje novac i da nije provjerio sadržaj torbe, jer je vjerovao svom prijatelju.

Iako je sud utvrdio da je on bio samo kurir, Shallehu je izrečena smrtna kazna.

Prema singapurskom zakonu, osuđenicima za krijumčarenje više od 500 grama marihuane ili više od 15 grama heroina prijeti smrtna kazna.

Uprkos pozivima grupa za ljudska prava, međunarodnih aktivista i Ujedinjenih nacija (UN) da ukinu smrtnu kaznu za krijumčarenje droge, singapurske vlasti insistiraju da je smrtna kazna „učinkovita“ u suzbijanju ponude i potražnje za drogom.

Shalleh je peta osoba koja je pogubljena ove godine, a 16. pogubljena za krivična djela u vezi sa drogom otkako je grad-država nastavio vješanja u martu 2022., nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije.

Još dvoje građana pogubljeno je prošle nedjelje.

U Singapuru je u petak pogubljena prva žena Saridewi Binte Djamani (45), nakon skoro dvije decenije, zbog optužbi za trgovinu drogom.

Pogubljen je i Mohammed Aziz Hussain (56) zbog trgovine oko 50 grama heroina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:58