Ilustracija / Unsplash
20/11/2023 u 22:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja obavijestila Japan da će lansirati satelit možda već od srijede

To će biti novi pokušaj lansiranja vojnog satelita poslije neuspjelih pokušaja u maju i u avgustu, navela je japanska agencija

Sjeverna Koreja obavijestila je japansku obalsku stražu da namjerava da lansira satelit između srijede i 1. decembra, javila je danas japanska novinska agencija Kjodo.

To će biti novi pokušaj lansiranja vojnog satelita poslije neuspjelih pokušaja u maju i u avgustu, navela je japanska agencija.

Japanski premijer Fumio Kišida zatražio je od svoje vlade da bude spremna za takvo jedno lansiranje, navodi Kjodo pozivajući se na službu premijera.

Južnokorejska vojska je danas upozorila Sjevernu Koreju da odmah prekine sa pripremama za lansiranje špijunskog satelita, i upozorila Pjongjang da će „preduzeti potrebne mjere“ u suprotnom.

Početkom novembra obavještajna služba Seula je saopštila da je Pjongjang u posljednjoj fazi priprema za svoj treći pokušaj lansiranja satelita.

Južnokorejski ministar odbrane Šin Von-sik je potvrdio u nedjelju da bi polijetanje moglo da bude već ove nedjelje.

„Čvrsto savjetujemo Sjevernu Koreju da odmah suspenduje tekuće pripreme za lansiranje vojnog špijunskog satelita“, rekao je danas Kang Hopil, direktor operacija generalštaba.

„Ako Sjeverna Koreja lansira satelit za vojno izviđanje uprkos naših upozorenja naša vojska će preduzeti mjere da garantuje život i bezbjednost stanovništva“, dodao je on.

Poslije drugog neuspjelog pokušaja u avgustu Pjongjang je objavio da će u oktobru sprovesti treće lansiranje ali to se tada nije desilo.

Prema Seulu, Pjongjang daje oružje Moskvi u zamjenu za rusku svemirsku tehnologiju s ciljem da se u orbitu pošalje vojni špijunski satelit.

Analitičari smatraju da postoji znatna tehnološka koincidencija između kapaciteta za svemirsko lansiranje i razvoja balističkih raketa, koje su zabranjene Pjongjangu preko više sankcija UN.

Sjeverna Koreja je ove godine sprovela rekordni broj proba oružja ignorišući upozorenja SAD, Južne Koreje i njihovih saveznika.

Ona je prošle godine saopštila da je uspješno izvela probe na tlu novog tima motora na čvrsto gorivo za svoje balističke rakete srednjeg dometa, koje su zabranjene, nazivajući to važnom fazom u ozbiljnom i nestabilnom bezbjednosnom kontekstu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:11