Сјеверна Македонија / - ZVOR: TELEGRAFI.COM
06/03/2023 u 18:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Makedonija emitovala euroobveznicu

Interesovanje investitora za devetu euroobveznicu, ističe se, "iznosio je preko dvije milijarde eura, odnosno pola milijarde eura više od prve aukcije, čime je još jednom dokazano njihovo povjerenje u politiku Vlade Sjeverne Makedonije"

Ministarstvo finansija Sjeverne Makedonije saopštilo je danas da je aukcija za izdavanje devete emisije euroobveznice bila uspješna sa četiri puta većim interesovanjem investitora od ponude.

Kako se navodi, na toj aukciji obezbijeđeno je 500 miliona eura po kuponskoj kamati od 6,96 odsto, dok se dodatnih 100 miliona eura obezbeđuje instrumentom makrofinansijske podrške Evropske komisije po kamatnoj stopi od oko tri odsto.

"To znači da će se refinansiranje euroobveznice za 2016. godinu i druge otplate prethodnih dugova, koji dospijevaju i za koje su ova sredstva bila namijenjena, izvršiti po istim troškovima kamata postignutim prethodnom aukcijom", piše u saopštenju Ministarstva finansija Sjeverne Makedonije.

Interesovanje investitora za devetu euroobveznicu, ističe se, "iznosio je preko dvije milijarde eura, odnosno pola milijarde eura više od prve aukcije, čime je još jednom dokazano njihovo povjerenje u politiku Vlade Sjeverne Makedonije".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:34