Ilustracija / - FOTO: PEXELS
22/02/2023 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skoro milion zahtjeva za azil u EU prošle godine

Evropska agencija je povećanje zahtjeva dovela u vezu sa stalnim ublažavanjem ograničenja putovanja zbog COVID-19, s ugroženim snabdijevanjem hranom i sukobima u mnogim djelovima svijeta

Skoro milion ljudi zatražilo je međunarodnu zaštitu u Evropskoj uniji (EU) prošle godine, što je najveći broj zahtjeva za azil od izbjegličke krize 2015., prenosi Mina.

Agencija EU za azil (EUAA) saopštila je da je prošle godine podnijeto 966 hiljada zahtjeva za azil u 27 zemalja Unije, kao i u Norveškoj i Švajcarskoj, što je za 50 odsto više u odnosu na 2021, javlja Anadolija.

Ti zahtjevi za azil ne uključuju više od četiri miliona ukrajinskih izbjeglica koje su pobjegle u Evropu tokom godine, a kojima je odobrena privremena zaštita u EU.

Evropska agencija je povećanje zahtjeva dovela u vezu sa stalnim ublažavanjem ograničenja putovanja zbog COVID-19, s ugroženim snabdijevanjem hranom i sukobima u mnogim djelovima svijeta.

Iako većina tražilaca azila ulazi u EU legalno, uglavnom avionom i sa putnim vizama, neki su bez dozvole prešli i kopnene i morske granice Unije, uglavnom preko Zapadnog Balkana i Mediterana.

Nakon više od decenije rata i ekonomskog kolapsa u svojoj zemlji, Sirijci su i dalje najbrojniji među tražiocima azila u Evropi sa više od 130 hiljada zahtjeva.

Slijede ih Avganistanci koji su bježali od bezbjednosnih, humanitarnih i finansijskih problema koji su uslijedili nakon talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu 2021. godine, sa 129 hiljada zahtjeva.

Evropska agencija nije navela koje su zemlje EU primile najviše zahtjeva prošle godine, a neka nezavisna istaživanja navode da su to Njemačka, Francuska, Španija, Austrija i Italija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
EUAZILZAHTJEVEUAA
27. april 2024 05:15