Benu asteroid / - NASA
24/09/2023 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stiže uzorak asteroida Benu na Zemlju

Slijetanje sonde koja je putovala do Zemljine orbite putovala sa uzorkom asreroida može da se prati na Nasinoj platformi na mreži X

Očekuje se da će biti opasno konačno spuštanje kroz zemljinu atmosferu ali NASA se nada da će se završiti blagim spuštanjem oko 9 po lokalnom vremenu (17 po srednjoevropskom) u vojnu zonu obično korišćenu za testiranje raketa.

Posle polijetanja 2016, sonda Osiris-Reks je 2020. uzela uzorke kamenja i prašine sa asteroida Benu.

Oko 200 grama uzete supstance (plus ili minus 100 grama) po proceni NASA treba da omogući naučnicima da bolje razumijeju tipove asteroida koji bi mogli da prijete Zemlji i da rasvjetle sam nastanak solarnog sistema, rekao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson.

- Vraćanje uzorka je zaista istorijsko- rekla je za Frans pres Ejmi Sajmon, naučnica NASA.

- To je najveći uzorak koji vraćamo od kad smo donijeli mjesečevo kamenje" iz programa Apolo završenog 1972, rekla je ona.

Prije nego što se dođe do dragocjenog tovara treba izvesti "opasan manevar".

Sonda Oziris-Reks treba da oslobodi kapsulu s uzorkom četiri sata prije spuštanja, na više od 100.000 kilometara od Zemlje.

Tokom posljednjih 13 minuta ta kapsula će proći atmosferu gdje će ući brzinom od više od 44.000 kilomtera na sat s temperaturom do 2.700 stepeni Celzijusa.

Pad će biti zakočen korišećem dva padobrana, za koje je od presudnog značaja da se ispravno aktiiraju da bi se spriječilo "tvrdo slijetanje".

Moglo bi biti odlučeno, i to u poslednjem trenutku, da se ne ispusti kapsula ako se učini da će biti promašena zona slijetanja. Sonda će onda ići u krug oko Sunca prije nego što ponovo pokuša 2025. godine. Ali ako isporuka prođe dobro, ona će krenuti na put ka drugom asteroidu.

Kapsula treba da bude izložena, što je manje moguće, pijesku američke pustinje da bi se spriječila kontaminacija uzorka koja bi mogla da zasmeta daljim analizama.

Sutra će sonda avionom biti prebačena u svemirski centar Džonson u Hjustonu, u američkoj državi Teksast. Tu će kutija biti otvorena u drugoj hermetičkoj sali. Proces će trajati tri dana.

Veći dio uzorka će biti konzerviran da ga proučavaju buduće generacije. Oko 25 odsto će odmah biti upotrebljeno za testove, a jedan mali dio će biti podijeljen sa Japanom i Kanadom koji su partneri u projektu.

Asteroidi su sastavljeni od originalnih materijala sunčevog sistema od prije 4,5 milijradi godina. Za razliku od Zemlje oni su ostali netaknuti. Oni prema tome sadrže naznake o tome kako se sunčev sistem formirao i evoluirao, rekla je na konferenciji za novinare Melisa Moris, zvaničnica Nasinog programa Osiris-Reks.

- To je istorija našeg porekla - dodala je Moris.

Ejmi Sajmon je objasnila da su asteroidi i komete kada su udarili u Zemlju donijeli organsku materiju, potencijalno vodu, i pomogli da se život razvije na Zemlji.

Naučnici misle da je asteroid Benu (prečnika 500 metara) bogat ugljenikom, i da sadrži molekule vode zarobljene u mineralima.

Asteroid je takođe iznenadio naučnike, jer njegova površina je mnogo manje gustine nego što je predviđeno tokom prikupljanja uzoraka. Naime, ruka sonde je upala unutra, kao u bazen sa lopticama, čulo se iz NASA.

Istraživanje uzoraka bi moglo da se pokaže korisnim za bolje razumijevanje sastava asteroida.

Postoji mali rizik (jedna šansa od 2.700) da bi Benu mogao da udari Zemlju 2182. godine, a taj udar bi bio katastrofalan. Međutim NASA je prošle godine uspjela da pomijeri putanju jednog asteroida udarom u njega.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:40