/ - Н1
27/08/2023 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Talibani zabranjuju ženama da posjećuju avganistanski nacionalni park

Ministarstvo je navelo da žene nisu poštovale pravilan način nošenja hidžaba, odnosno marame, kada su išle u Band-e-Amir u centralnoj provinciji Bamiyan

Talibani će koristiti snage sigurnosti kako bi spriječili žene da posjećuju jedan od najpopularnijih nacionalnih parkova u Avganistanu, prema informacijama koje je podijelio portparol Ministarstva za poroke i vrline.

Ministarstvo je navelo da žene nisu poštovale pravilan način nošenja hidžaba, odnosno marame, kada su išle u Band-e-Amir u centralnoj provinciji Bamiyan.

To se događa sedmicu nakon što je ministar Mohammad Khalid Hanafi posjetio pokrajinu i rekao zvaničnicima i vjerskim službenicima da se žene ne pridržavaju ispravnog načina nošenja hidžaba, tražeći od osoblja sigurnosti da spriječi žene da posjećuju ovo turističko mjesto.

“Žene nisu obavezne da idu u razgledanje grada”, rekao je tada Hanafi.

Heather Barr, pomoćnica direktora za ženska prava u Human Rights Watchu, kazala je da “nezadovoljni uskraćivanjem obrazovanja, zaposlenja i slobodnog kretanja djevojkama i ženama, talibani im takođe žele oduzeti parkove i sport, a sada čak i prirodu”.

‘Svaki dom postaje zatvor’

“Korak po korak zidovi se zatvaraju pred ženama dok svaki dom postaje zatvor”, poručila je Barr, prenosi Al Jazeera.

Prošlog novembra, vlada predvođena talibanima zabranila je ženama korištenje javnih prostora, uključujući parkove, rekavši da ne nose pravilno hidžab ili da ne poštuju pravila rodne segregacije.

Otkako su preuzeli zemlju 15. augusta 2021. nakon povlačenja američkih i NATO-ovih snaga, talibani su nametnuli nekoliko ograničenja usmjerenih na avganistanske djevojčice i žene, uključujući onemogućavanje djevojčica da idu u školu nakon šestog razreda i zabranu avganistanskim ženama da rade u lokalnim i nevladinim organizacijama.

Ove oštre mjere izazvale su žestoke međunarodne reakcije, uključujući i većinski muslimanske zemlje.

Band-e-Amir je glavna turistička atrakcija u Bamiyanu. Postao je prvi nacionalni park u zemlji 2009. godine i svake godine privlači hiljade posjetilaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2023 14:08