/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
07/11/2023 u 11:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"The Economist": Prekid vatre u Gazi više nije mogućnost

Britanski ekonomski nedjeljnik zaziva rat koji bi degradirao Hamas u toj mjeri da omogući "nečemu boljem" da zauzme njegovo mjesto

​Izrael ulazi u pakao koji je sam stvorio, ali prekid vatre više nije mogućnost. Tako uredništvo britanskog nedjeljnika "The Economist" komentariše trenutno stanje u razrušenoj Gazi, navodeći da sve dok Hamas vlada opkoljenom palestinskom enklavom, mirovno rješenje nije ostvarivo, prenose Nezavisne.

Poslovni nedjeljnik piše da je prekid vatre neprijatelj mira jer bi omogućio militantnoj islamističkoj grupi da nastavi vladati pojasom Gaze: "Dok Hamas upravlja Gazom, mir je nemoguć. Izraelci će se osjećati nesigurno, pa će njihova vlada preventivno napasti Gazu svaki put kada Hamas zaprijeti. Jedini izlaz iz kruga nasilja je uništiti Hamasovu vladavinu, što znači ubiti njegove vođe i razbiti njegovu vojnu infrastrukturu".

Britanski ekonomski nedjeljnik zaziva rat koji bi degradirao Hamas u toj mjeri da omogući "nečemu boljem" da zauzme njegovo mjesto.

- Važno je kako Izrael vodi ovaj rat. Mora ispuniti svoje obećanje da će poštovati međunarodno pravo. Ne samo da je to prava stvar, nego će Izrael moći održati široku podršku tokom mjeseci borbi i pronaći podršku za podsticanje mira kada borbe prestanu samo ako signalizira da se promijenio. U ovom trenutku to znači pustiti mnogo više humanitarne pomoći i stvoriti stvarne sigurne zone u južnoj Gazi, Egiptu i, kao najiskreniji prikaz dobre volje, u Negevu unutar Izraela -  poziva "The Economist".

Drugi uslov za mir je dolazak novog vođstva u Izraelu i Palestini, koji će osigurati sigurnost u Gazi. Izrael ne može prilaziti s pozicije mira ako se ponaša kao okupatorska sila, a Palestina ne može garantovati sigurnost dok su na vlasti ekstremisti. Benjaminu Netanjahuu dani na vlasti su odbrojani jer je njegova reputacija najžešćeg branioca izraelskog naroda slomljena.

- Što prije ode, to bolje. Njegov nasljednik moraće dobiti mandat za novu sigurnosnu doktrinu. To bi trebalo uključivati plan za mir i obuzdavanje izraelskih doseljenika, koji i sada maltretiraju i ubijaju Palestince na Zapadnoj obali - navodi "The Economist".

Palestinci pak trebaju pronaći umjerenog vođu s demokratskim mandatom. Britanski list ističe kako su glavni krivci za jačanje Hamasa u pojasu Gaze Netanjahu, koji je sabotirao palestinske umjerenjake, te Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave, koji godinama stopira održavanje izbora jer se boji da će izgubiti vlast. Pojas Gaze imao bi najviše koristi od međunarodne koalicije, koja bi se sastojala od predstavnika svih arapskih zemalja koje se protive Hamasu i njegovom sponzoru Iranu, uz posredstvo Amerike.

"The Economist" je još prije utvrdio da bi stvaranje koalicije oko koje se sve strane mogu složiti zahtjevalo "predano vođstvo" Sjedinjenih Američkih Država i povjerenje zemalja regije, prenosi "Jutarnji list".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:53