/ - EPA
28/03/2023 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tramp pozvao Amerikance da se pomole, jer počela je igra "velikim stvarima"

Tramp u svom obraćanju nije spomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance "da se pomole" posle odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

Tramp u svom obraćanju nije spomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

- Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo ‘velikim stvarima’. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa ‘N’. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: ‘molite se’- naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj mreži „Truth Social”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:57