/ -Фото: Илустрација
10/09/2021 u 09:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Француској бесплатне пилуле за контрацепцију женама млађим од 25 година

Очекује се да ће мјера коштати француски здравствени систем око 21 милион еура годишње

Француски министар здравља Оливиje Веран саопштио је да се млађима од 25 година неће наплаћивати љекарски прегледи, тестови или друге медицинске процедуре везане за контролу рађања.

Министар здравља Француске је казао да се мјере односе на хормонску контрацепцију, биолошке тестове који иду уз њу, рецепте за контрацепцију, и сву његу у вези са контрацепцијом - до 25. године.

Очекује се да ће мјера, која покрива пилуле и импланте за контрацепцију, коштати француски здравствени систем око 21 милион евра годишње.

Очекује се да ће мјера, која покрива пилуле и импланте за контрацепцију, коштати француски здравствени систем око 21 милион еура годишње.

- Постоји пад употребе контрацепције код одређеног броја младих жена, а главни разлог за то је финансијски. Kошта превише. Неприхватљиво је да се жене не могу заштитити, не могу имати контрацепцију ако је то очигледно њихов избор, јер то не могу да приуштe - додао је Веран.

Упитан зашто је влада изабрала 25 година за границу старости, Веран је рекао да је то зато што те године одговарају доби веће зрелости и самосталности, и зато што са 25 година особе остају без могућности да имају здравствено осигурање родитеља.

Рекао је да су студије показале да је то такође старост у којој су многе жене одустајале од контрацепције, не зато што су жељеле да имају дјецу, већ „зато што је то скупо".

Очекује се да ће мјера, која покрива пилуле и импланте за контрацепцију, коштати француски здравствени систем око 21 милион еура годишње.

Иначе, контрацепција је у Француској јесте бесплатна за оне између 15 и 18 година од 2013. године, и за млађе од 15 година од августа 2020. године. То је довело до пада броја абортуса.

Влада је прошле године објавила да скоро 1.000 девојчица између 12 и 14 година затрудни у Француској, а 770 тих трудноћа резултира абортусом. С обзиром на то да је бесплатна контрацепција понуђена узрасту од 15 до 18 година, број побачаја пао је са 9,5 на 1.000 трудноћа у 2012. на шест у 2018. године. према званичним подацима.

Женама старијим од 25 година надокнађује се око 65 одсто трошкова контрацепције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:58