/ - ИЛУСТРАЦИЈА - FOTO TWITTER.COM/EBRD
18/10/2021 u 08:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Успоравање кинеске економије у трећем кварталу

Успоравање опоравка друге по величини свјетске економије од коронакризе посљедица је, како сматрају аналитичари, поремећаја у ланцима набавке и на тржишту некретнина, као и недостатка струје, што је успорило производњу

Кинески бруто домаћи производ  је у трећем тромјесечју порастао 4,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, што је најспорији раст за годину и мањи од 5,2 одсто колико су очекивали аналитичари у анкети Реутерса.

Успоравање опоравка друге по величини свјетске економије од коронакризе посљедица је, како сматрају аналитичари, поремећаја у ланцима набавке и на тржишту некретнина, као и недостатка струје, што је успорило производњу. Индустријска производња порасла је у септембру 3,1 одсто, испод 4,5 одсто које је очекивао Реутерс, преноси SEEbiз.

Несташица електричне енергије имала је одређени утицај на нормалну производњу, но креатори кинеске економске политике очекују да је економски утицај "контролисан".

Многе фабрике морале су да обуставе производњу крајем септембра, јер је скок цијена угља и недостатак електричне енергије подстакао локалне власти да нагло искључе струју.

Централна влада од тада је нагласила да ће повећати снабдијевање угљем и осигурати доступност електричне енергије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:14