/ - SKRINšOT, TVITER
31/05/2023 u 07:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) SAD: Kineski pilot izveo nepotrebni agresivni manevar

On je to učinio kada je presreo avion američkog vazduhoplovstva RC-135 iznad Južnog kineskog mora prošle nedjelje

Američka indo-pacifička komanda saopštila je u utorak da je kineski pilot borbenog aviona J-16 izveo "nepotrebno agresivan manevar", prenose Nezvaisne.

On je to učinio kada je presreo avion američkog vazduhoplovstva RC-135 iznad Južnog kineskog mora prošle nedjelje.

U saopštenju koje je izdala komanda navodi se da je kineski borbeni pilot "letio direktno ispred nosa RC-135, primoravajući američku letjelicu da leti kroz turbulenciju".

- Pilot lovca Narodne Republike Kine J-16 izveo je nepotrebno agresivan manevar prilikom presretanja aviona RC-135 američkog ratnog vazduhoplovstva, 26. maja 2023. godine - navodi se u saopštenju.

Još se dodaje: "RC-135 je izvodio bezbjedne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim pravom".

U saopštenju se dalje ističe da će, uprkos incidentu, američke snage nastaviti da sprovode svoje operacije u međunarodnim vodama.

- Očekujemo da sve zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbjedno i u skladu sa međunarodnim pravom - zaključuje se u saopštenju, prenosi "b92".

Avion RC-135 je kolokvijalno poznat kao špijunski avion, a ušao je u upotrebu ranih 1960-ih tokom Hladnog rata. Američko vazduhoplovstvo opisuje da avion ima sposobnost prikupljanja "obavještajnih podataka na licu mjesta skoro u realnom vremenu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. septembar 2023 18:44