Migranti Lamanšom stižu u Britaniju / - SHUTTERSTOCK
02/07/2022 u 08:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više od 3.000 migranata stiglo čamcima preko Lamanša u Veliku Britaniju

Za samo šest mjeseci ove godine u Veliku Britaniju je na ovaj način stiglo 12,7 hiljada migranata. Kao što je navedeno, u prosjeku je bilo 33 osobe na svakom brodu

Više od 3.000 migranata stiglo je u Veliku Britaniju u junu preko Lamanša čamcima, što je rekordna brojka za prvu polovinu 2022. godine, izvijestio je Skaj njuz.

Kako prenosi kanal, za samo šest mjeseci ove godine u Veliku Britaniju je na ovaj način stiglo 12,7 hiljada migranata. Kao što je navedeno, u prosjeku je bilo 33 osobe na svakom brodu.

Posljednjih godina Velika Britanija je bila izložena čestim kritikama zbog svoje migracione politike, posebno od strane Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR ). Prošlog maja, agencija je saopštila da je vladin pristup bio „skoro neokolonijalni“ jer je stvorio sistem na dva nivoa koji nije uspio da zaustavi priliv migranata.

Tokom prošle godine, preko 28.000 ljudi prešlo je Lamanš u malim čamcima. Najviše ih je iz Irana, Iraka, Eritreje i Sirije.

U aprilu su Velika Britanija i Ruanda potpisale sporazum o migraciji prema kojem će oni koje britanska vlada prizna kao neregularni migranti ili tražioci azila biti deportovani u Ruandu radi obrade, azila i preseljenja. Plan je izazvao kritike i organizacija za ljudska prava i nekih političara koji vjeruju da ta mjera neće pomoći u zaustavljanju priliva ilegalnih migranata koji pokušavaju da stignu u Veliku Britaniju malim čamcima preko Lamanša iz Francuske.

Prvo protjerivanje migranata iz Britanije u Ruandu trebalo je da se dogodi 14. juna uveče. Međutim, let je u poslednjem trenutku otkazan zbog odluke Evropskog suda za ljudska prava kojom je Britanija bila izuzetno nezadovoljna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:40