Ilustracija / Foto: UNSPLASH
30/12/2023 u 20:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Životinje koje su 2023. masovno stradale

Među vodozemcima, daždevnjaci su najugroženija grupa

Globalno zagrijevanje, zagađenje i uništena staništa neki su od glavnih razloga što je hiljade životinjskih i biljnih vrsta širom svijeta ugroženo, ali ove godine bilo je i nekih pozitivnih primjera, saopštila je Svjetska fondacija za prirodu (WWF).

- Najveći talas izumiranja od kraja ere dinosaurusa preplavio je našu prirodu praktično nekontrolisano 2023. godine, rekla je direktorka te organizacije za očuvanje prirode u Njemačkoj, Katrin Samson, navodi se u saopštenju njemačkog ogranka WWF, prenosi N1.

WWF je u svom pregledu 2023. godine iznio negativne i pozitivne razvoje u pogledu zaštite vrsta.

Za „gubitnike“ godine u životinjskom carstvu proglašeni su lavovi u Africi, Humboltovi pingvini u Južnoj Americi, amazonski delfini i vodozemci širom svijeta.

Među vodozemcima, daždevnjaci su najugroženija grupa.

Pingvini u Čileu su bili posebno pogođeni raširenim ptičjim gripom, a na delfine je vjerovatno uticala temperatura vode koja je povremeno prelazila 39 stepeni.

- Deset odsto populacije riječnih delfina u jezeru Tefe umrlo je za samo nedjelju dana, navodi se u saopštenju i dodaje da je uzrok toga suša.

Na međunarodnoj Crvenoj listi sada je više od 44.000 ugroženih životinjskih, biljnih i gljivičnih vrsta.

Ima ipak i dobrih vijesti.

WWF je za „pobjednike“ godine proglasio indijske tigrove, afričke nosoroge i bizone na Kavkazu.

Prije godinu bijeli nosorozi su se i dalje vodili kao gubitnici, ali se sada govori o povećanju broja tih životinja, prvi put posle 10 godina opadanja.

Broj tigrova u nekim azijskim zemljama je takođe porastao, navodi se u saopštenju, a posebno ih ima mnogo u Indiji, sa više od 3.600 jedinki.

Na prostoru Evrope, pobjednička vrsta je vidra u Bavarskoj, gdje je sud nedavno donio odluku da se ove strogo zaštićene životinje za sada ne smiju ubijati u izuzetnim slučajevima.

Među pobjednicima su i sajga antilope u centralnoj Aziji, sniježni leopardi u Butanu i jeleni u Švajcarskoj.

WWF je saopštila da su glavni uzroci opadanja brojnosti mnogih vrsta uništavanje staništa, krivolov, prekomjerna eksploatacija, invazivne vrste, zagađenje i klimatska kriza.

- Ljudi su izazvali izumiranje vrsta. Stoga imaju odgovornost da okončaju krizu, rekla je Samson.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:25