/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
20/02/2023 u 07:55 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvaničnik IEA-e upozorio na moguće nestašice energije sljedeće zime

Birol je rekao da su evropske vlade prošle godine donijele niz dobrih odluka kako bi osigurale snabdijevanje energijom, poput izgradnje novih LNG terminala koji bi zamijenili ruske isporuke gasa putem gasovode

Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguću nestašicu energije sljedeće zime, budući da relativno malo tečnog prirodnog gasa (LNG) izlazi na tržište, dok se kineska potrošnja očekuje porast ove godine.

Birol je rekao da su evropske vlade prošle godine donijele niz dobrih odluka kako bi osigurale snabdijevanje energijom, poput izgradnje novih LNG terminala koji bi zamijenili ruske isporuke gasa putem gasovode, prenosi SEEbiz.

On je rekao da su europske zemlje "imale sreće", jer je blaga zima ublažila potrošnju, dok je "ekonomska slabost" u Kini dovela do prvog pada potrošnje u posljednjih 40 godina u toj zemlji.

- Ako ne bude iznenađenja, u finišu ove zime možda prođemo s tu i tamo ponekom masnicom. Međutim, pitanje je – što će se dogoditi iduće zime- rekao je Birol na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

On očekuje dodatne 23 milijarde kubnih metara LNG-a ove godine, rekavši da će uz samo mali podsticaj u ekonomiji Kina vjerovatno "progutati" 80 odsto dodatnog gasa kako mjere protiv koronavirusa budu ublažene.

- Iako imamo dovoljno LNG terminala, možda neće biti dovoljno gasa za uvoz i stoga nadolazeća zima neće biti laka za Europu- kazao je Birol.

On je poručio da nije vrijeme za opuštanje, ni za slavlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:19