/ FOTO YOUTUBE
18/08/2021 u 16:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани растурили протест, убијена једна особа

Талибани тврде да су се промијенили и да неће уводити драконска ограничења као у првом периоду њихове власти од 1996. до 2001.

Авганистански екстремисти талибани, који су силом преузели власт у готово цијелој земљи, данас су растурили протест на истоку државе и убили најмање једну особу, преноси РТЦГ портал.

Талибани тврде да су се промијенили и да неће уводити драконска ограничења као у првом периоду њихове власти од 1996. до 2001. када су укинули права жена, изводили јавна погубљења и од земље начинили упориште за екстремисте Ал Каиде.

Упркос обећањима талибана, многи Авганистанци им не вјерују, а данашњи насилан одговор на протест у граду Джалалабад могао би само да повећа та страховања.

Хиљаде Авганистанаца покушавају да побјегну из земље авионом или преко копнених граница, док се многи други крију по кућама.

У Джалалабаду су се данас окупиле десетине демонстраната и подигле државну заставу, непосредно уочи Дана независности Авганистана, којим се обиљежава окончање британске владавине 1919. године. Они су спустили талибанску заставу коју су екстремисти подигли у освојеним областима.

На видео снимцима се види како талибани пуцају у ваздуг и палицама нападају демонстранте са намјером да их растјерају. Локални здравствени званичник рекао је да је најмање једна особа погинула и да је шест рањено.

Истовремено, у долини Панџшир, сјеверно од Кабула, упоришту јединице Сјеверни савез, савезника САД, окупљају се чланови доскорашње власти, противници талибана. То је једина област која није под контролом талибана.

За сада није познато да ли они намјеравају да се супротставе талибанима који су прошле недјеље за неколико дана заузели највећи дио земље. Талибани су наставили са активностима на формирању "инклузивне, исламистичке владе".

Они су данас разговарали са бившим предсједником авганистана Хамидом Карзаијем и високим званичником збачене авганистанске владе Абдулахом Абдулахом.

Карзаијев портпарол је навео да је састанак организован ради разговора о евентуалном започињању преговора са лидером талибана Мулом Абдулом Ганијем Барадаром, који се ове недјеље вратио у земљу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:58