Кремљ осудио протјеривање руских дипломата
01/05/2021 u 16:04 h
Jelena NovakovićJelena Novaković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Увели санкције за званичнике из ЕУ

Како се наводи у саопштењу руског министарства, на „црној листи” су, и предсједник Европског парламента, шеф берлинског тужилаштва и замјеница предсједника Европске комисије
Из Министарства спољних послова Русије су саопштили да се забрањује улазак у земљу за осам званичника из земаља Европске уније као одговор на санкције ЕУ.
Како се наводи у саопштењу руског министарства, на „црној листи” су, између осталих, и предсједник Европског парламента Дејвид Сасоли, шеф берлинског тужилаштва Јорг Раупах и замјеница предсједника Европске комисије Вера Јурова, преноси Ројтерс.
Санкције су уведене и предсједнику летонског Националног савјета за електронске медије Иварсу Аболиншу, директору Центра за државни језик Летоније Марису Балтиншу, члану француске делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе Жаку Меру, директорки у шведском Истраживачком институту за одбрану Оси Скот и директору естонског Одјељења за језике Илмару Томуску.
Савјет ЕУ је 2. и 22. марта ове године увео санкције за шест руских држављана, а министарство наводи да је јучерашња мјера предузета као одговор на поступак ЕУ.
Нови непријатељски кораци Европске уније према Русији неће остати без сразмјерног одговора, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.
Као противтежу нормалној сарадњи у међународним пословима Запад супротставља политику једностраних санкција. То је заиста постала политика, лоша традиција коју треба искоријенити. Али, напротив, наши западни партнери је, нажалост, само надограђују. Схватајући све те тенденције, нијесмо били изненађени одлуком Савјета ЕУ од 22. марта о увођењу нових ограничавајућих мјера против двоје руских држављана, као и представника низа других држава у оквиру глобалног режима санкција ЕУ због људских права, констатовала је она.
Такође је указала на то да Европска унија наставља незакониту политику једностраних санкција, која противрјечи међународном праву.
– Таква политика води деструктивним тенденцијама, хаосу у међународним пословима, може проузроковати повећане конфронтације и деградацију међудржавних односа, Категорички се противимо политизацији питања људских права – поручила је она.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:38