Аџић, Штафлмајр и Калезић Радоњић / -фото: Ж.Ј.
10/10/2021 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Другачија едукативна сликовница

Публика је на VII Интернационалном сајму књига добила прилику да се упозна са занимљивом, едукативном сликовницом, аустријских аутора Катарине Шенборн Хотер, Лизе Шарлоте Зонбергер и Флоа Штафлмајра "Лина истраживачица" ("Lina, die Entdeckerin"). Илустраторка је Ана Хорак. Књигу, која на занимљив, приступачан и нимало вулгаран начин разбија многе табуе везане за тијело дјевојчица, нарочито интимне дијелове тијела, публици на VII Интернационалном сајму књига представили су Фло Штафлмајр, иначе позоришни редитељ, проф. др Светлана Калезић Радоњић и Марија Аџић, психотерапеуткиња. Књига је представљена у оквиру сајамског програма посвећеног промоцији литературе за развој дјеце.

Битно је да дјеца схвате да постоје разлике - рекао је Штафлмајр

Књига је написана и прилагођена дјеци узраста од пет, шест година, навише, једнако дјевојчицама, као и дјечацима. Ова едукативна сликовница настала је из потребе да се отворено говори о природним стварима и појавама, да не буду више табуизиране, јер као што имамо екстремитете или главу, тако имамо и гениталије, појаснио је Штафлмајр. Односно, да дјеца, како одрастају, прихвате своје тијело као нешто природно, њима припадајуће, што их истовремено и одређује, али не на начин да се томе приступа као нечем за осуду или о чему се не говори.

– Ради се о томе да требамо прихватити сопствено тијело, а истовремено и да морамо поштовати туђе тијело, па тако и гениталије. Јер, то је основа и самопоимања, и не само тога. Јер, битно је да дјеца схвате да постоје разлике - рекао је Штафлмајр, између осталог. Занимљиво је било чути и како је његова седмогодишња кћерка позитивно реаговала на књигу, што га је убиједило да сликовница треба да постоји, и да се друштво може промијенити једино ако се с дјецом отворено разговара о свему. Занимљиво је и да се одлучио да текст буде у стиховима, јер, сматра, то је начин да се лакше, једноставније, пренесу основне поруке.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:10