Весна Гиновска Илкова / -светлана ћетковић
19/10/2023 u 11:07 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ginovska Ilkova: Izvorna muzika je dio našeg gena

Poznata makedonska dramska sopranistkinja je na svom pvom nastupu u Crnoj Gori izvela niz čuvenih operskih arija, a resital je završila na bis izvevši makedonsku narodnu pjesmu "Zajdi, zajdi..."

Niz od najljepših arija izabrala je makedonski sopran Vesna Ginovska Ilkova specijalno za svoj prvi susret sa crnogorskom publikom. Klasici, Belini, Hendl, Šuman, Čajkovski, Maskanji, kaže ona, pravi su izbor za resital kojim se predstavila publici u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore.

Poznata makedonska operska pjevačica nastupila je u Podgorci u sklopu trija "Ad Astra" koju pored nje čini pijanistkinja Verica Sotarovska i flautistkinja Nikolina Eftimova Todorovska.

– Belini, belkanto, Čajkovski, istinski majstor muzike, i naravno barokni autori, jer od baroka počinje prava muzička umjetnost. To je bio moj izbor - obјašnjava ona za "Dan" svoј izbor.

Ginovska Ilkova otpjevala je i ariju iz opere "Lidija iz Makedonije" makedonskog kompozitora Rista Avramovskog, čiji je jubilej makedonska muzička scena proslavila prije mjesec dana. Za kraj Vesna Ginovska Ilkova izvela je arije Pučinija i Maskanjija - koje pripadaju periodu verizma, žanra, kaže ugledna članica Makedonoske opere, koјi obožava.

– Hvala puno publici na tolom prijemu i energiji koji sam osjetila. Umjetnik ne može da da maksimum ako ne osjeti emocije preko puta sebe. Mora da postoji razmjena energija, a to sam večeras osjetila - kazala je ona.

Dotakli smo se veoma primјetnog i poznatog stava makedonskih muzičara iz svih žanrova koјi veoma posvećeno njeguјu visok nivo izvedbe svoje muzičke tradicije.

– Makedonska narodna izvorna muzika je dio našeg gena, to je prosto naš kod. I kad čijemo sedam-osminski takt, gajde, zurle, ne može a da se nešto u nama ne pokrene. To je znak da svako od nas ima dužnost da to njeguje i gaji - poručije Vesna Ginovska Ilkova, koja je napomenula da joj je ideja da izvede slavnu narodnu pjesmu pala na pamet u toku koncerta, zbog energije koju je osjetila u publici koju je smatrala da treba da nagradi.

Radmila Bakočević nosi umjetnost u sebi

Pjevačica sa bogatom internacionalnom karijerom školovala se kod Milka Eftimova, a magistrirala je kod čuvene Radmile Bakočević. Taj dio svog školovanja, lekcije - umjetničke i životne, provedeno vrijeme sa jednom od najupečatljivijih operskih diva jugoslovenskih i svjetskih podijuma svog vremena, kako kaže, nikad neće zaboraviti.

– Radmila Bakočević je takva persona, dama, gospođa, koja nosi umjetnost. Ona živi umjetnost, od jutra do mraka ona živi sa umjetnošću. Ona je veliki poznavalac svog posla. Ima besprekorno dobru tehniku koju zna da prenese pjevačima, a to je veoma bitno. Ono što mi je bilo najinteresantnije - ja sam kod nje naučila mnogo o tehnici pjevanja, o samom pjevanju, nastupu, ali sam naučila i stvari koje ne pišu u udžbenicima - odnosu prema publici, ponašanju na sceni. Od nje sam naučila da svaki pokret tokom pjevanja ima neki razlog. Ušla sam jako duboko i vidjela iz više uglova njen život. Provodila sam dane i dane sa njom u njenom stanu, mi smo pričale, radile, tako da sam je upoznala iz više uglova, a ne samo kao profesora. Ona pripada generaciji koje više nema. Trudim se da zadržim nivo, ali takvih velikih primadona više nema - smatra ona.

Na kraju svog nastupa u Podgorici, koji će, kaže, pamtiti zbog toplog prijema i dobre energije, Ginovska Ilkova je izvela narodnu pjesmu "Zajdi, zajdi..." jednu od onih pjesama zbog koje je makedonska muzička baština jedna od najpoznatijih i najpriznatijih u svijetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:22