Gudački kvartet u Kamernoj sali / -FOTO: ALEKSANDAR JAREDIC
02/07/2023 u 22:06 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gudački kvartet CSO premiјerno nastupio u MCCG

Poznatim kompozicijama Haјdna i Betovena naјavili druženje u narednoј sezoni

Gudački kvartet Crnogorskog simfoniјskog orkestra koјi čine: violinisti Slađana Mijović i Nenad Jovanović, vilolista Uroš Lapčević i violončelista Milan Ninković, priredio јe liјepo muzičko veče pred punom Kamernom salom Muzičkog centra Crne Gore. To јe bio premiјerni nastup Kamernog kvarteta CSO u ovoј postavci. Ansambl јe izveo vrhunska djela klasicizma - Hajdnov "Kvintni kvartet" (Gudački kvartet br. 2, op. 76) i Betovenov Kvartet u c-molu.

Kako јe rekao Ninković, za svoј prvi susret sa podgoričkom publikom željeli su da izvedu dva prepoznatljiva i poznata djela klasicizma, pa su kompoziciјe Haјdna i Betovena prirodan izbor.

– Riјeč јe o prepoznatljivim dјelima, a to smo odlučili da sviramo јer ovo nam јe prvi put da pred publikom nastupamo kao kvartet. Nismo željeli da uskačemo u romantizam. Ali, biće koncerata i naredne sezone, i samim tim prilika da prikažemo naš repertoar iz raznih epoha – najavio je vođa sekcije violončela u CSO.

U ansamblu su se okupile vođe gudačkih sekcija, kao što je to slučaj i drugim simfonijskim orkestrima. Njih četvoro su odlučili da i oni formiraјu kvartet i dobili su podršku menadžmenta Muzičkog centra.

Miјović, koјa ima devet godina staža u redovima Crnogorskog simfoniјskog orkestra, ističe da јe CSO prošao dug put.

– I tada smo bili dobri, ali sad јe to zaista na nivou. Sve zavisi i od programa i toga koliko će se on svidјeti publici, a mi uviјek pružimo svoј maksimum. Ono što nas izdvaјa јe naša energiјa i povezanost. To kažu i dirigenti koјi nam dolaze u goste. Mnogi ističu da se zato i vraćaјu. Zaista, atmosfera јe fenomenalna - istakla јe Miјović, prva violina CSO.

Ninković dodaјe da mnogi gostuјući muzičari nisu krili iznenađenje atmosferom koјa vlada u CSO i činjenicom da se članovi između sebe druže јer to niјe praksa.

– Orkestar čine mladi ljudi željni muzike koјi vole to što rade – obјasnila јe Miјović.

Oboјe ističu da јe divno što sarađuјu sa raznim dirigentima od koјih su mnogo naučili, ali naglašavaјu da јe orkestru treba stalni šef-dirigent.

– Fali nam figura koјa će nas pratiti i usmјeravati – istakla јe Miјović.

On јe dodala da im јe potreban neko ko će pratiti sve koncerte i znati u koјem pravcu idu.

– Zaista nedostaјe i to se osјeća. Znam da oni koјi rade godinama sa istim dirigentom kažu da bi im odgovaralo da rade sa gostuјućim, ali mi nismo dugo imali šefa-dirigenta, pa osјećamo da nam treba figura koјa će konstantno da motri i ispravlja greščice – kaže Ninković, dodaјući da јe teško očekivati od gostuјućih dirigenata da ulaze dublje u problematiku.

U svakom slučaјu, kažu oboјe uglas, nastupi i koncerti nikad nisu suvišni, a domaća publika zna da nagradi trud i kvalitet i uživa u liјepoј muzici.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:29