Posjeta delegacije Budvi / - Budva-Boka 2028 - Evropska priјestonica kulture - Grad kandidat
15/09/2023 u 13:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jovanović: Još jedan veliki uspjeh kulturne scene i građana Budve i Boke

Delegacija Evropske unije posjetila Budvu, finalistu takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028.

U sklopu zvaničnih aktivnosti finalne faze kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" Budvu je juče posjetila delegaciju EU je predvodio Silvain Paskva, vođa tima za koordindelegaciji su još bili Hrvoje Laurenta, član EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Ana Margarida Mareguisa i Theofile Turboust, predstavnici EU Delegacije u Crnoj Gori.

Njihovi domaćini su bili Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine Budva i Dušan Kaličanin pokretač i koordinator kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture".

Razgovorima su prisustvovali i Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, Milena Mijović Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Iva Pavlović, rukovoditeljka Kancelarije za Evropske integracije i saradnju, članovi tima kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture", predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu i brojni predstavnici kulturne, umjetničke i kreativne scene Budve i Boke.

Vlaović je kazala da je kandidatura Budve za prijestonicu kulture veoma važan projekat, koji značajno unapređuje međunarodnu saradnju, strateško planiranje i inovacije u kulturi.

- Kandidatura stavlja kulturu u centar pažnje i prepoznaje je kao jedan od najvažnijih alata za pozitivnu transformaciju društva. Vjerujemo da Crna Gora ima snage, kvaliteta i hrabrosti za pobjedu u ovom prestižnom takmičenj - poručila je ministarka.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodom izjavio da je uspješno završena posjeta evropske delegacije "još jedan veliki uspjeh kulturne scene i građana Budve i Boke, još jedan pozitivan pomak u razvoju kulture i EU integracija Crne Gore".

Pokretač i koordinator kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" Dušan Kaličanin je kazao da veoma zadovoljan uključenošću i posvjećenošću naših aktera kulturne i umjetničke scene, institucija, vaninstitucionalne scene i građana.

- Uspjeh ove posjete daje nam novi podsticaj, dodatnu energiju i inspiraciju za poslednji korak koji treba da napravimo na našem putu ka pobjedi u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture. To je odbrana naše finalne aplikacije 19. septembra - kazao je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 12:10