Плакат представе / -ФОТО: ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ПОДГОРИЦА
19/02/2023 u 14:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lidija Dedović: Čitajući grad čitamo nas

Nova predstava Večernje scene Gradskog pozorišta Podgorica "Samo da je po redu", biće premiјerno izvedena u ponedјeljak, 20. februara od 20 časova u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović"

Komad „Samo da je po redu” nastao je po tekstu Stefana Boškovića i u režiji Lidije Dedović. U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Maja Šarenac, Dušan Kovačević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Marija Đurić i Tatjana Torbica. Scenografiju јe uradila Smiljka Šeparović, kostime Lina Leković, a muziku Vladimir Maraš. Predstava je rađena u koprodukciji sa Beo artom 2015. Prvo naredno igranje komada planirano je u utorak, 21. februara, takođe u KIC-u

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, u saopštenju poslatom mediјima, navodi da јe komad "Samo da je po redu" "neka vrsta neorealističkog viđenja naličja naše savremenosti".

– Ovo je pogled u avliju porodice "izgubljene u prevodu", amalgam smijeha i gorčine u kojem se raspada "osnovna ćelija svakog društva" - porodica - navodi Koprivica.

image

"Само да је по реду"

-ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ

Rediteljka Lidija Dedović ističe zadovoljstvo saradnjom sa glumcima i Gradskim pozorištem. Navodi da su se tokom rada fokusirali na podgorički - crnogorski mentalitet, osobenosti, kvalitete i mane. "Čitajući grad čitamo nas", odnosno "banalnost života malog naroda", navodi ona.

– Interesuju me osobenosti našeg mentaliteta koje u svom spletu daju crnokomičnost. Kroz sukob generacija, u klinču su običaji, norme, pravila i slobodna volja. Da li je sloboda u okovima, a egoizam na slobodi. Živimo u novom primitivizmu koji naopako zovemo demokratijom - ociјenila јe rediteljka Dedović, stoji u saopštenju podgoričkog Gradskog pozorišta.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:19