Sonja Živaljević zastupljena u zbirci ”Take six” / -DAN
06/04/2023 u 18:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Metohijski kolaž”

Knjiga proze šest balkanskih autorki u engleskom prevodu Willa Firtha biće predstavljena uskoro u Londonu

Prozni tekstovi Magdalene Blažević (Bosna i Hercegovina), Tatjane Gromače (Hrvatska), Vesne Perić (Srbija), Natali Spasove (Sjeverna Makedonija), Ane Svetel (Slovenija) i Sonje Živaljević (Crna Gora) objavljeni su u Velikoj Britaniji u novoj ženskoj proznoj zbirci „Take six - Six Balkan Woman Writers” koju je uredio prevodilac i književni kritičar Will Firth.

Knjigu je objavila izdavačka kuća „Dedalus Books”, posvećena književnosti u prevodu, koja ovom knjigom obogaćuje svoju "Uzmi šest" seriju ženskih proznih antologija. Odnosno, poslije portugalskog i španskog izdanja, uslijedio je i antologijski izbor proze balkanskih autorki.

U knjizi je objavljena između ostalih i prozna cjelina "Metohijski kolaž" crnogorske spisateljice Sonje Živaljević, u prevodu Willa Firtha. U svojim živahnim, lirskim zapisima Živaljević slika suživot i vlastito odrastanje u Metohiji prije raspada bivše države.

Sonja Živaljević, rođena 1963, je poetesa, prozna autorka, lektorka i – do nedavno – izdavačica ("Gligorije Dijak", 2007-2023).

Sastavljač ove zbirke i njen glavni prevodilac je Will Firth, rođeni Australijanac koji živi i radi u Berlinu. Studirao je njemački, ruski i srpskohrvatski jezik na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi, a završio postdiplomske studije južnoslovenske filologije u Zagrebu i na Puškinovom institutu u Moskvi. Prevodi sa ruskog, makedonskog i svih varijanti zajedničkog jezika. Preveo je djela M. Krleže, M. Crnjanskog i raznih hrvatskih, srpskih, crnogorskih, makedonskih i bosanskih autora.

Koricu zbirke u izdanju britanskog izdavača krasi slika crnogorskog umjetnika Đorđija Bata Pravilovića „Tri sorele”.

Knjiga će biti promovisana u vrijeme Londonskog sajma knjiga, 19. aprila.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:23