Zgrada Ministarstva kulture i medija / - MKM
06/02/2024 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MKM: Medijska pismenost ključna u promovisanju bezbjednog interneta

Iz MKM ističu da je važno da u svijetu koji se sve više oslanja na digitalne medije i tehnologije da svaki pojedinac bude osposobljen da kritički procjenjuje informacije koje konzumira, prepoznaje lažne vijesti i razumije kako da zaštiti svoje podatke na internetu

Međunarodni dan sigurnijeg interneta je prilika da zajedno sagledamo izazove sa kojima se suočavamo u digitalnom prostoru i promovišemo odgovorno ponašanje na internetu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija (MKM) Crne Gore.

- U okviru Ministarstva kulture i medija, posvećeni smo promociji medijske pismenosti, sajber bezbjednosti i odgovornom korištenju digitalnih medija. U skladu sa ovim, Ministarstvo kulture i medija želi istaći ključnu ulogu medijske pismenosti u promovisanju bezbjednog i odgovornog online ponašanja - navodi se u saopštenju.

Iz MKM ističu da je važno da u svijetu koji se sve više oslanja na digitalne medije i tehnologije da svaki pojedinac, bez obzira na uzrast, bude osposobljen da kritički procjenjuje informacije koje konzumira, prepoznaje lažne vijesti i razumije kako da zaštiti svoje podatke na internetu.

- To je osnova medijske pismenosti - sposobnost da se prepoznaju, analiziraju i evaluiraju informacije koje dolaze putem različitih medijskih kanala. Medijska strategija, koju smo nedavno usvojili, stavlja naglasak na jačanje medijske pismenosti među građanima i predstavlja sveobuhvatan okvir za promociju kritičkog razmišljanja, razvoj digitalnih vještina i prevenciju digitalnog nasilja - navode iz ministarstva.

Ovim strateškim dokumentom, kako ističu, predviđen je set aktivnosti usmjeren na jačanje medijske pismenosti, kao što je formiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost kako bismo uspostavili sistemsko planiranje i praćenje aktivnosti za unaprjeđivanje medijske pismenosti.

- Takođe predvidjeli smo i analizu nivoa medijske pismenosti po ciljnim grupama, izradu višegodišnjeg plana, obuke za donosioce odluka i medije te evaluaciju programa u školama - navode iz ovog resora.

Predviđene su i inicijative za uvođenje predmeta medijska pismenost u sve srednje škole, modula na Filološkom i Filozofskom fakultetu te obuka za učitelje. Takođe, planira se analiza potreba za obukom istraživača iz medijske pismenosti u visokoškolskim institucijama.

- Uz to, Ministarstvo kontinuirano radi sa relevantnim institucijama implementaciju najboljih praksi na jačanju otpornosti digitalne infrastrukture i prevenciji sajber napada.

Uz zajednički angažman i odgovorno ponašanje, možemo stvoriti internet koji nije samo bezbjedan, inkluzivan i inspirativan za sve, već i jedan od najvažnijih alata za informisanje, komunikaciju i razvoj društva. Kroz kontinuirano ulaganje u medijsku pismenost, možemo osnažiti ljude da budu kritički mislioci i aktivni učesnici u digitalnom svijetu. Samo tako možemo ostvariti pun potencijal interneta kao prostora gdje se slobodno izražavamo, razmjenjujemo ideje i gradimo bolju budućnost - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:05