Irena Vuković kraj svog rada / -PRIVATNA ARHIVA I. VUKOVIć
11/11/2023 u 18:21 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preispitivanje smisla života i društvenih dogmi

Kratka, donekle stripovska forma daje slobodu Ireni Vuković da kaže ono sto nije rečeno ali je mišljeno, navodi njen kolega, likovni umjetnik Darko Vučković

Likovna umjetnica mr Irena Vuković predstavlja se ovih dana samostalnom izložbom u Beogradu, u Ustanovi kulture "Parobrod". Vuković se predstavila s osam novih radova iz serije "Smrt crvenbana 2", kako je i naslovljena njena samostalna izložba.

image

Stojanović i Vuković

-PRIVATA ARHIVA I. VUKOVIć

Izložbu koja se može pogledati do 17. novembra otvorio je Radenko Stojanović, književnik, muzičar, radijski voditelj, publicista, poznatiji po alijasu Vudu Popaj. Kako je naveo, postavku smatra inspirativnom jer je umjetnica likovnim jezikom uspjela da se poigra riječima.

Vuković navodi da se predstavila najnovijim radovima, digitalnim otiscima različitih formata i dimenzija koji su štampani u limitiranim serijama.

– Radovima u najvećoj mjeri aktuelizujem ulogu jezika u simbiotičkoj ravni. Uz arhaični prizvuk revitalizujem, između ostaloga, i erotičnost, praveći otklon od sada već uvriježene, hibridne korespondencije u kojoj jezik postaje neka vrsta preduzetništva kojom apostrofiram nedostatak suštine u korist forme, i pokrećem pitanje egzistencijalnog smisla i održivosti u okvirima kodifikovanih društvenih dogmi - navodi Vuković.

image

Publika u velikom broju došla na otvaranje izložbe I. Vuković u Beogradu

-PRIVATNA ARHIVA I. VUKOVIĆ

"Sva ta simbiotička razigranost raznovrsnih elemenata porađa jednu neočekivanu i prijemčivu umjetnost koja je i originalna i upečatljiva. Kratka, donekle stripovska forma daje joj slobodu da kaže ono sto nije rečeno ali je mišljeno", navodi njen kolega, likovni umjetnik Darko Vučković.

image

Vuković s posjetiocima izložbe u UK "Parobrod"

-PRIVATNA ARHIVA I. VUKOVIć

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković navodi da Vuković povezuje "pradoživljaj" sa savremenim pogledom na svijet, što se na njenim radovima "iskristalisalo kao likovni kodeks znakova i figura koje sa deformacijama – hipo ili hipertrofiranja organskih struktura i njihovim nadrealnim sklopovima posjeduju elemente karikature i stripa (tekstualni dijalog)".

– Radovi su zapravo simboli i metafore preko kojih umjetnica daje svoj komentar kulturi življenja savremenog društva posmatranog kroz njegove univerzalne vrijednosti, s jedne strane u kontekstu egzistencijalističko-naučno-tehnološke filozofije čovjeka novog doba, a sa druge sa aspekta humanih paradigmi koje umjetnica projektuje kroz fenomen igre - piše Zeković.

image

Razgovor o viđenom

-PRIVATNA ARHIVA I. VUKOVIĆ

Ističe da se na radovima umjetnice mogu "čitati" zgusnute emocije, čemu doprinose i plakatske poruke slične reklami - oglašavanju. "Prostor je", dodaje Zeković, "definisan na principu horror vacui (ameboidna figuracija, Izvjesnost), pozadina prekrivena dekorativnom mrežom piksela (Crvenban), dok humoreskno dobija blagu satiričnu notu".

Sve to zajedno, tvori osoben likovni jezik, koji zajedno s kreativnom interdisciplinarnošću, imaginativnošću, interpretativnim perfekcionizmom i nadrealnim podtekstom izdvajaju rad Irene Vuković, stavljajući je u red zagovornika angažovane umjetnosti, ocjenjuje Zeković.
Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:28