Детаљ с отварања изложбе / -ЦЗК ЦЕТИЊЕ
11/02/2024 u 12:57 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Priča o usamljenosti u vremenu

Ovo јe Aleksandrina prva samostalna izložba čiji je glavni subjekat njena baka, Zorka Drecun

Samostalna izložba fotografiјa Aleksandre Drecun naslovljena "91...2" može se do 12. februara pogledati u Centru za kulturu Cetinja. Kako navode iz CZK ovo je treća izložba organizovana na osnovu Javnog poziva, sa ciljem podrške mladim i neafirmisanim likovnim stvaraocima sa Cetinja.

Nastaviće da fotografiše život bake

Publici јe zahvalila autorka izložbe Aleksandra Drecun, navodeći da јe njen rad preplavljen porodičnim temama...

– Noćas prezentujem fotografski segment koji je posvećen mojoj babi Zorki Drecun. Fotografije prate period njene 91. i 92. godine života. Planiram da nastavim ovu seriju, pošto će ovog maja da napuni 95 godina, ali nekako što je starija, teže mi pada da sagledam u kakvom se stanju nalazi, pošto deset godina nije izašla iz kuće, od tog nekog straha koji je stvorila, tako da to je neka glavna tema koja me navela za ovu fotografsku seriju - istakla je Drecun.

Izložbu fotografija "91...2" otvorila je vizuelna umjetnica i grafički dizajner Ana Ivanović.

– Među mnoštvom talenata koje je ispoljila u okvirima grafičkog dizajna tokom studija na Fakultetu likovnih umjetnosti uvijek se izdvajala posebna ljubav i senzibilitet prema fotografiji. To je očigledno kroz njena dostignuća u ovom domenu. Drecun je učestvovala u kolektivnim izložbama širom Crne Gore i Evrope. Ovo јe Aleksandrina prva samostalna izložba čiji je glavni subjekat njena baka, Zorka Drecun. Uprkos tome, ona se odvažno hvata u koštac sa tematikom i ne tako vedrog karaktera. Kroz njen objektiv svaki kadar u njenoj postavci postaje priča o vremenu, prolaznosti i samoći - zaključila je Ivanović.

image

Каталог за изожбу А. Дрецун

-ЦЗК ЦЕТИЊЕ

Serija fotografija "91...2" predstavlja evokativan i introspektivan prikaz života Aleksandrine babe, otkrivajući dubinu njenog izolovanog života, istražujući stanja samoće i starenja kroz opservaciju. "91...2" podstiče posmatrače na razmišljanje o izborima, prolaznosti vremena i uticaju izolacije. Putem vizuelnog pripovijedanja, serija hvata suštinu njenog postojanja, pozivajući na empatiju, kontemplaciju i razumijevanje kompleksnosti ljudske egzistencije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:34