Ljiljana Karadžić, Pavle Pejović i Žarko Mirković / - FOTO: SVETLANA ćETKOVIć
16/10/2023 u 22:43 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promovisana monografija posvećena vajaru Luki Tomanoviću

Monografija o našem poznatom vajaru, objaviljena prije 11 godina promovisana je u prisustvu porodice Tomanović i brojne publike u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti

Monografija o našem poznatom vajaru Luki Tomanoviću, objaviljena prije 11 godina večeras je u prisustvu porodice Tomanović i brojne publike predstavljena javnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Promocija monografije čija je autorka istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković prirežena je u čast 31 godine od smrti poznatog vajara.

Svojim životom i svojim djelom Luka Tomanović je istinski bio posvećen onome što ubrajamo u temeljne ljudske vrijednosti: svojoj umjetnosti, svojoj porodici i antifašističkoj ideji, kazao je akademik Žarko Mirković.

Monografija o Luki Tomanoviću oslikava njegov uzbudljiv had kroz vrijeme i njegovo ljudsko i umjetničko sazrijevanje, a na posredan način oslikava i sazrijevanje tadašnje Crne Gore, njenu samospoznaju, njene zamahe i uzlete, a posebno razvoj njene umjetnosti i njenih obrazovnih i kulturnih institucija... Iz tog, tek minulog, a po mnogo čemu istorijskog vremena, dolazi Lukino stvaralaštvo, da nam i danas, kao i tada, svjedoči o ljubavi za svoju zemlju, o dubokoj vjeri u ljude, i trajnosti poruka istinske, humane umjetnosti - kazao je, između ostalog, Mirković.

image

Porodica poznatog vajara i publika na promociji monografije

- FOTO: SVETLANA ćETKOVIć

Vajar i akademik Pavle Pejović je napomenuo da se Tomanović odrastajući u bokeljskoj pitomiji još u djetinjstvu suočio sa mnoštvom asocijacija koja su mu nudila stabla masline, koja su ga podsticala da razmišlja o formi i voluminoznosti. To su bili prvi impulsi koji će mu odrediti umjetničku sudbinu.

- Mnogo je stabala posječeno i dobilo novi, produženi život, a umjetnikova imaginacija je između njihovih naslaganih godova otkrivala toplinu materijala i nataložene šumove i poruke koje su pulsirale između njih, pretvarajući ih u skluptorske forme koje slave radost življenja - kazao je on.

Tomanovič, naoko, sa lakoćom realizuje svoje sklupture, ali zapravo iza toga stoji dugi istraživački postupak koji u procesu sazrijevanja kristališe uzdružanu zatalasanost tu prividnu lakoću.

- Ova monografij će pomoći da čuvamo od zaborava ovog autora koji je zadužio crnogorsku kulturu na više načina: pedagoškim djelovanjem u okviru čuvene Hercegnovske umjetničke škole, antifašističkim angažmanom i na kraju, kao najznačajnije, umjetničkim činjenjem gdje njegovo vajarsko djelo, oplemenjeno toplinom njegove ličnosti, ostaje sačuvano za buduća pokoljenja - kazao je Pejović.

image

Monografija, promovisana nakon 11 godina od objavljivanja

- FOTO: SVETLANA ćETKOVIć

Luka Tomanović je veliki vajar čije djelo zaslužuje više istraživanja i tumačenja, kao i cjelokupna plejada sjajnih skulptora koje je iznjedrila crnogorska likovna umjetnost.

Istakla je da knjiga posjeduje sve ono što čini jedno sveobuhvatno monografsko izdanje - a njena baza su izuzetan analitičan osvrt na umjetnikovo djelo iz pera Ljiljane Zeković, "koja se osvrće na analitički način na njegovo spomeničko, skulptursko i reljefno nasljeđe".

Karadžić je istakla i izutetne fotografije Tomanovićevih djela, koje su urađene tako da veoma dobro dočaravaju trodimenzijalnost njegovih skulptura. Kao jedan od velikih kvaliteta monografije ona je istakla brojne intervjue, razgovore u kojima Luka Tomanović govori o sebi i svom radu, što je,  kako je naglasila, veoma značajno za razumijevanje umjetnika. 

- On je vajar koji pripada figuraciju, kreće od tradicionalnog do modernog, njegova djela sadrže pokret, igru sjenki. On nam otkriva da je apstrakcija svođenje, ukidanje svega suvišnog. Mi u njegovim skulpturama prepoznajemo ritam, svjetlo i tamno -

kazala je Karadžić.

Govoreći u Tomanaoviću ona je podsjetila da je volio da radi u drvetu, da je na njegovo stvaralaštvo uticao balet sa kojims e susreo u parizu i Moskvi "pa otud toliko pokreta i dinamike u njegovim skulpturama", kaop i egipatski reljef. Podsjetila je na Tomanovićev spomenički opus posebno naglašavajući njegov spomenik u Dolima kod Plužina posvećen žrtvama masakra u kojem je ubijeno 522 civila, od koјih 109 dјece, koji su počinili pripadnici SS diviziјe „Princ Eugen“ uz podršku ustaša i muslimana.

Uz promociju značajnog izdanja CANU o crnogorskom i jugoslovenskom skulptoru u galerijskom prostoru CANU otvorena je izložba Tomanovićevih djela koju je priredio istoričar ujetnosti Bogdan Musović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 16:00